Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može prijeći i na čovjeka

Virus Ebole Reston prvi put otkriven kod svinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da je virus Ebole Reston prvi put otkriven kod svinja na Filipinima i najavila slanje stručne ekipe na traženje Manile.

Virus je izoliran u laboratoriju, pošto je 2007. i 2008. porasla smrtnost svinja u svinjogojilištima, podsjeća FAO u priopćenju objavljenom u Rimu.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Cjepivo za afričku svinjsku kugu IZ MINISTARSTVA UPOZORAVAJU Opasni virus koji pogađa svinje na pragu Hrvatske: Smrtnost se penje i do 100 posto

Međunarodne laboratorijske analize potvrdile su koncem listopada da su svinje istodobno zaražene 'visokopatogenim sojem reprodukcijskog i respiratornog svinjskog sindroma, SDRP-a, i virusom Ebole Reston'.

Premda koinfekcija kod svinja nije neuobičajena, 'ovo je prvi put da je takav virus izoliran kod svinja', ističe FAO.

No to nije prvi put da je ovaj virus otkriven na Filipinima, budući da je izoliran kod majmuna tijekom epidemija koje su harale 1989-1990., 1992. i 1996., dodaje UN-ova organizacija, napominjući da se virus Ebole pojavljuje u pet različitih sojeva prema mjestu pojavljivanja: Zair, Sudan, Obala Bjelokosti, Bundibugyo i Reston.

Organizacija dodaje da vrsta Reston može prijeći na čovjeka, ali da do danas nije poznato da je itko teško obolio ili umro od te vrste virusa, za razliku od zairske ebole i sudanske ebole.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene