Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žica mu nije dovoljna

ORBAN NE VJERUJE TURSKOJ Žestoko se zauzima za obranu još jedne granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski premijer Viktor Orban, poznat po antizibjegličkim stavovima, kazao je da EU mora uspostaviti novu granicu na sjeveru Grčke.

Vikotr Orban smatra kako sporazum s Turskom neće biti dovoljan za zaustavljanje stotina tisuća migranata od dolaska u Europu, te stoga Europska unija mora uspostaviti novu granicu na sjeveru Grčke, rekao je u intervjuu za mađarski radio.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen" Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

Mađarska je već podigla željeznu ogradu na svojoj južnoj granici kako bi spriječila ulazak izbjeglica i tražitelja azila koji bježe od rata i siromaštva s Bliskog istoka i iz Azija, a za to je dobio i podršku svojih građana.

Podizanje žičane barijere izazvalo je kritike partnera iz Europske unije, no nekoliko zemalja poput Slovenije i Austrije od tada je i samo podignulo slične barijere. Drugi su pak uspostavili kontrolu unutar granično slobodne šengenske zone kako bi se nosili s priljevom migranata, piše New Europe.

Euopska unija je u listopadu ponudila Turskoj 3 milijarde eura pomoći, ublažavanje viznog režima i obnovu pregovora o turskom pridruživanju Uniji, u zamjenu za pomoć oko zaustavljanja priljeva izbjeglica u Europu.

Orban je kazao da se Njemačka, koja je tijekom prošle godine primila milijun izbjeglica, nedavno okrenula "zdravom razumu" usporivši priljev izbjeglica. No po njegovim riječima, ništa drugo neće riješiti problem nego zaustavljanje novih dolazaka.

"Mislim da je sljedeća crta obrane koju trebamo ona na sjevernoj granici Grčke", kazao je Orban u intervjuu za mađarski radio.

"Mislim da sporazum s Turskom neće biti dovoljan sam po sebi", kazao je Orban.

"Odlično je da je Turska obećala uspostavu crte obrane, no mi moramo uspostaviti svoju vlastitu, vlastitim sredstvima, na sjeveru Grčke, kako bi zaustavili, a ne samo usporili migraciju", kazao je mađarski premijer.

'Mađarska će se suprostaviti'

Mađarska će se suprostaviti mogućim sankcijama Europske unije protiv Poljske, najavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban u ozračju jačanja konzervativne osovine Varšava-Budimpešta.

"Mađarska neće nikada podržati sankcije protiv Poljske", rekao je Orban na državnom radiju MR1, tražeći od svojih europskih partnera "više poštovanja za Poljake, jer ga oni zaslužuju".

To upozorenje stiže nakon što je Europska komisija zaprijetila Varašavi da će pokrenuti proceduru protiv kršenja temeljnih vrijednosti EU, nakon poljskog usvajanja zakona kojim javne medije stavlja pod kontrolu konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS).

Sam na udaru europskih instanci zbog autoritarnih odstupanja, Orban si je pronašao saveznika u stranci koja se u listopadu vratila na vlast u Poljskoj, i čiji ga je vođa Jaroslaw Kaczynski primio u četvrtak.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Wasczykowski nije u četvrtak skrivao da se Varšava nada iskoristiti mađarsko iskustvo u kontaktima s EU.

Više inicijativa poljske vlasti, posebice o Ustavnom sudu, medijima, oporezivanju banaka, nalikuju na mjere koje je Orban posljednjih godina poduzeo bez obzira na kritike nekih partnera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene