Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže kažnjavanje odgovornih

Vijeće sigurnosti UN-a traži međunarodnu i nezavisnu istragu o padu malezijskog zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti od proruskih separatista traži slobodan i siguran pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova.

Vijeće sigurnosti (VS) Ujedinjenih naroda trebalo bi u ponedjeljak poslijepodne usvojiti rezoluciju kojom bi se od proruskih separatista zatražio slobodan i siguran pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova koji je projektilom zemlja-zrak u četvrtak srušen iznad istočne Ukrajine.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Slika nije dostupna Troje suzdržanih Rusija uložila veto na uspostavu posebnog suda za MH17, nakon toga minuta šutnje za žrtve

Nacrt rezolucije, koji je predložila Australija, 'od svih zemalja i protagonista u regiji', među kojima je i Rusija, traži da u potpunosti surađuju 'u međunarodnoj, detaljnoj i nezavisnoj istrazi'. Također se traži da se 'u neposrednoj blizini mjesta pada zrakoplova smjesta obustave sve vojne aktivnosti, uključujući i one naoružanih separatističkih skupina, kako bi se olakšala provedba istrage'.

Rezolucijom se 'najsnažnije osuđuje' napad u kojem je srušen zrakoplov i traži da odgovorni za taj čin podnesu račun, a od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona traži se da 'odredi mogućnosti kojima UN-u može pomoći u toj istrazi'.

Ukrajinska vlada: Pronađeno 251 tijelo na mjestu nesreće

Među 298 poginulih u malezijskom zrakoplovu većina su Nizozemci, dok je Australija izgubila 28 svojih državljana.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin u nedjelju navečer je kazao da Moskva ocjenjuje da u tekstu još ima 'određenih nejasnoća' i da ne jamči da bi straga uistinu bila 'međunarodna i nepristrana'.

S druge strane, britanski veleposlanik Mark Lyall Grant je ocijenio da 'je riječ o poznatoj ruskoj taktici odugovlačenja', dok je australski veleposlanik Gary Quinlan kazao da 'nema nikakvog razloga da sve članice VS-a ne podupru tu rezoluciju'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene