Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak navečer je usvojilo izjavu u kojoj izražava šok i žalost zbog izraelskog bombardiranja položaja UN-a u Libanonu u kojem su poginula četvorica mirovnih promatrača UN-a.


Nakon cijelog dana pregovora i primjedbi Sjedinjenih Država koje nisu željele da se Izrael izravno okrivi za napad, izjava Vijeća sigurnosti, koja ima manju težinu od rezolucije, blaža je od one koju su predložile Kina i druge države.

Vezani članci Zračni napad na Gazu UN zabrinut zbog sukoba na Bliskom istoku: ''Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati'' Slika nije dostupna VS UN-a i SAD pozvali Izrael i Libanon na suzdržanost

Kina je, izražavajući frustraciju američkim otezanjem, ranije upozorila SAD da bi protivljenje ovoj izjavi moglo ugroziti pregovore o rezoluciji kojom se traži da Iran obustavi obogaćivanje urana. Jedan od promatrača UN-a koji su poginuli u utorak bio je Kinez. Ostala trojica bila su iz Austrije, Kanade i Finske.

U konačnom tekstu koji je prihvatilo Vijeće sigurnosti uklonjene su riječi 'osuđujući i namjeran napad na osoblje UN-a' kao i poziv na zajedničku istragu UN-a i Izraela koju je zatražio glavni tajnik Kofi Annan.

Umjesto toga se od Izraela traži da 'provede sveobuhvatnu istragu o incidentu, uzimajući u obzir svaki relevantan materijal Ujedinjenih naroda'.

U izjavi Vijeće sigurnosti kaže da je 'duboko šokirano i ožalošćeno pucanjem izraelskih snaga na promatrački položaj Ujedinjenih naroda 25. srpnja 2006., koje je dovelo do pogibije četvorice vojnih promatrača UN-a'.

Nakon što je izjava usvojena kineski veleposlanik pri UN-u Wang Guangya je iskazao zadovoljstvo time što je akcija poduzeta iako je konačni tekst ublažen. Kineski veleposlanik je ranije govorio da je frustriran stajalištem SAD-a.

Libanonski Hezbolah u petak je prvi put ispalio pet raketa zemlja-zemlja iranske proizvodnje na grad Afulu, na sjeveru Izraela, pri čemu nije bilo žrtava, izvijestila je privatna izraelska televizija 10.

Kako javlja televizija, riječ je o raketi tipa Zalzal 1, dometa stotinjak kilometara. Dosad je Hezbolah rabio rakete manjeg dometa.

Islamski otpor, vojno krilo šijitskog Hezbollaha, u petak je prvi put preuzeo odgovornost za raketiranje grada Afule u Izraelu.

- Islamski otpor ispalio je nekoliko raketa Haibar 1 na područje Afule, preko Haife, označivši tako novu fazu u sukobu s Izraelom, prenosi AFP koji je u svom uredu u Beirutu dobio priopćenje vojnog krila Hezbolaha.

Reuters javlja, pozivajući se priopćenje policije, da je u Hezbolahovu raketiranju sjevernog Izraela u petak ranjeno najmanje šestero ljudi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju