Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Buntovno mnoštvo u utorak je zapalilo crkvu u kojoj se sklonilo nekoliko stotina stanovnika kenijskog mjesta Eldoreta, pri čemu je poginulo najmanje 50 osoba.


Na taj način je produljeno nasilje koje je u Keniji počelo 27. prosinca, nakon reizbora predsjednika Mwaija Kibakija u drugome mandatu.

Vezani članci Slika nije dostupna Više od 100 poginulih u eksploziji cisterne Slika nije dostupna Kenija: 27 mrtvih u novim sukobima

Oporbeni čelnici vladu su optužili za "genocid". Predsjednik Kibaki u utorak je izjavio kako smatra da bi se čelnici oporbenih stranaka u zemlji trebali hitno sastati kako bi zajedno pozvali stanovništvo na mir, izvijestio je Ured predsjednika, a prenosi France presse.

Tijekom sastanka sa šefom promatračke misije Commonwealtha za opće izbore u Keniji Ahmedom Tejano Kabbahom, Kibaki je izjavio "kako bi se čelnici političkih stranaka trebali odmah sastati te pozvati stanovnike na mir", stoji u priopćenju iz ureda kenijskog predsjednika. "Vlada je pojačala sigurnosne mjere i aktivnosti kako bi se zaštitilo stanovništvo te kako bi se stalo na kraj nasilju", stoji u priopćenju.

Volonterka organizacije Crvenog križa koja je željela ostati anonimna zbog straha od osvete, za Associated Press je ispričala kako je buntovno mnoštvo stiglo do crkve u Eldoretu podmetnuvši ondje vatru, pri čemu je smrtno stradalo najmanje 50 osoba koje su se uz njih još nekoliko stotina sklonile u crkvi. Također je rekla kako je više stotina osoba ozlijeđeno.

EU i četiri najviša kenijska dužnosnika iz izbornog povjerenstva zatražila su neovisnu istragu organizacije i provedbe izbora.

Od 27. prosinca u Keniji je u nasilju, prema zadnjim podacima, poginulo najmanje 299 osoba.