'Smrt Americi' i 'dug život Islamu', izvikivalo je oko tisuću studenata koji su prosvjedovali u Kabulu protiv SAD-a zbog desetaka civila ubijenih u ponedjeljak u američkom zračnom bombardiranju.


Prosvjednici su uzvikivali 'smrt Americi' i 'dug život Islamu' i nosili transparente s natpisima 'krv mučenika Faraha nikada se neće osušiti', ili pak 'SAD je najgori terorist na svijetu'. Podaci o sukobima od prošlog ponedjeljka među talibanima i regularnim snagama, završeni američkim zračnim napadom u okrugu Bala Buluk, u pokrajini Farah, kontroverzni su.

Vezani članci Slika nije dostupna Masakr: Amerikanci kažu da su pobijeni talibani, na snimkama žene i djeca Slika nije dostupna Afganistan: Ubijena tri civila u incidentima s njemačkim vojnicima

>> Afganistan: 'Bombe padaju na kuće prepune ustrašenih seljaka'

Predsjednik Hamid Karzai izjavio je da je 125 do 130 civila, među kojima žene i djeca, ubijeno samo u američkim zračnim napadima. Ostali afganistanski dužnosnici dali su različite podatke, a jedni govore o čak 167 mrtvih civila.

>> Afganistan: NATO opet ubija civile i djecu

Američka vojska, pak, priznaje da je 'izvjestan broj' civila smrtno stradao u sukobima, ali iz razloga koje tek treba odrediti - u zračnim napadima ili u borbi na tlu. Ima i dokaza da su sami talibani ubili neke civile, dodala je američka vojska u priopćenju. Ako se podaci afganistanskih vlasti potvrde, bit će to najsmrtonosnija pogreška od pada režima krajem 2001. godine.