Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putovanje od nekoliko tjedana

VIDEO: Ribe protiv vodopada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine u Latviji se mogu vidjeti ribe koje skaču visoko u zrak kako bi pokušale 'preletjeti' preko vodopada. Riba Nosara se tako odaziva na poziv prirode.

Skakanjem u zrak pokušava doći do gornjeg toka rijeke blizu grada Kuldiga, jer joj je više mjesto bolje za mriještenje. Ribe poznate i kao 'leteće' inače žive u slanoj vodi, ali se mrijeste u slatkoj. Na svom putu po rijeci pokušavaju doći do idealnog mjesta, a to je 249 metara širok vodopad.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

'Mislim da Nosarama nije problem preskočiti ove barijere. Uzimajući u obzir njihovu građu i mišiće, njima je to potpuno normalno. Isto kao i kod lososa, njihov kostur je građen tako da mogu putovati uzvodno i preko brzaca', rekao je riblji inspektor Janis Sprugevicis. Jedna za drugom pokušavaju preskočiti preko vodopada, ali mnoge od njih zapnu na dolomitskim stijenama.

'Nije tragedija ako ne uspiju prijeći barijeru. Iako im je u prirodi putovati uzvodno, neka mrjestilišta su pronađena i nizvodno', dodao je Sprugevicis. Ove ribe spadaju u migracijsku vrstu, a na latinskom se nazivaju Vimba vimba. Svake sezone putuju i po nekoliko tjedana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene