Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. uveo je sinoć katolike u Uskrs, pozvavši ih da se, slijedeći crkveni nauk, izdignu iznad 'zabluda našega vremena'.


Papa Nijemac, četvrti put tijekom svog dosadašnjeg pontifikata, služio je večernju uskrsnu misu u atriju zamračene bazilike Svetog Petra gdje je na velikoj uskrsnoj svijeći urezao grčka slova 'alpha' i 'omega'. Bazilika se pretvorila u plameno more kada su tisuće ljudi okupljenih u toj najvećoj crkvi kršćanskog svijeta upalile svijeće prije nego je ponovno upaljena rasvjeta, prenosi Reuters.

>> Kršćani slave najveći blagdan

Vezani članci Bolnica, ilustracija U splitskoj bolnici približavaju se brojkama iz prosinca, sve je više mladih pacijenata: ''Moramo biti na prvoj crti i dati sve od sebe'' Cjepivo protiv koronavirusa Dok je Europa pod snažnim mjerama, oni slave Uskrs bez ikakvih ograničenja. Stanovnici jedne od najuspješnijih zemalja pohrlili na plaže

Ta gesta simbolizira tamu koja je obuzela svijet nakon smrti Kristove i svjetlo koje je zasjalo nakon njegova uskrsnuća. Psalam 'Lumen Christi' (na latinskom svjetlo Kristovo) zaorio se bazilikom kada je okupljeno mnoštvo upalilo svijeće, a kardinali i ostali svećenici to su učinili s plamena papine uskrsne svijeće, navodi AP. Svijeće su se potom ugasile i počela je misa koju je predvodio Benedikt XVI. odjeven u zlatno-bijelu odoru.

'Neka bude svjetlo'

'Božje stvaranje počinje biblijskom zapovjedi: 'Neka bude svjetlo'. Tamo gdje je svjetlo tamo je i život, a kaos transformiran u kozmos', rekao je papa. Istaknuo je da su u Isusovo vrijeme njegovi brojni sljedbenici bili zbunjeni 'proturječnim porukama toga vremena i nisu znali kojim putem poći'. 'Kako veliko sažaljenje Isus mora osjećati i u naše doba kada se mnogi kriju iza beskrajnih riječi, a zapravo su zbunjeni', rekao je Benedikt XVI, prenosi Reuters. Subotnja večernja misa posljednji je u nizu obreda Velikoga tjedna prije uskrsne mise u nedjelju.