Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudansku novinarku Lubnu Ahmed al-Husein, kojoj je prijetila kazna bičevanjem zbog nošenja hlača, sud u Kartumu osudio je na globu od 200 dolara, rekli su svjedoci na izlazu iz suda.


Novinarka je osuđena na globu od 500 sudanskih funta, a ne plati li, ide na jednomjesečnu zatvorsku kaznu, rekli su svjedoci. 'Neću platiti globu, radije idem u zatvor', rekla je je u telefonskom razgovoru novinaru agencije France presse, a njezini odvjetnici su izjavili da ju pokušavaju uvjeriti da pristane na novčanu globu.

Vezani članci Muške hlače Jeste li spremni za modnu revoluciju? Muške hlače doživjele su veliku preobrazbu Muškarca vode na bičevanje, ilustracija (Foto: AFP) Izbičevan u Indoneziji: Vjerski vođa pisao strogi zakon protiv preljuba pa uhvaćen u vezi s udanom ženom

Osuđena je privedena u početku srpnja u restoranu u Kartumu s još 12 žena zbog 'neprilična ponašanja' jer je bila obučena u široke hlače i dugačku bluzu. Ostale privredene su poslije pozvane na policiju i svaka je kažnjena s 10 udaraca bičem. Isto je čekalo i Lubnu, ali ona ja odbacila optužbe i počela javnu kampanju s namjerom da postigne ukidanje prijepornog zakona.

Članak 152. sudanskog kaznenog zakona iz 1991., koji je stupio na snagu dvije godine nakon državnog udara sadašnjeg predsjednika Omara el-Bešira, predviđa najvišu kaznu od 40 udaraca bičem za osobu koja se 'nedostojno ponaša ili na neki nači krši javni moral ili nosi neprikladnu odjeću'.

Sprovedena u zatvor

Novinarka je poslijepodne sprovedena je u zatvor jer je odbila platiti kaznu od 200 dolara koju je odredio sud, rekao je jedan od njezinih odvjetnika. Izvori bliski sudu u Kartumu potvrdili su da je odvedena u ženski zatvor Omdurman.(Hina)