Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec dana nakon eksplozije

VIDEO: Nova snimka curenja nafte u Meksički zaljev

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
British Petroleum pustio je novu snimku curenja nafte u Meksički zaljev.

Snimku je napravila podmornica, a ona pokazuje sam izvor curenja, visokim pritiskom oštećen sigurnosni ventil. Nafta već gotovo mjesec dana nekontrolirano curi u Meksički zaljev, odnosno od 20. travnja, kada se dogodila katastrofalna eksplozija na naftnoj platformi Deepwater Horizon, u kojoj je stradalo 11 radnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hladan tuš BP: Bez uzbuđenja, prekid istjecanja je privremen! Slika nije dostupna Malen pomak BP hvata dvije petine nafte koja istječe u Meksički zaljev

>> BP hvata dvije petine nafte koja istječe u Meksički zaljev

Procjenjuje se kako dnevno u ocean iscuri između 5000 i 25.000 barela sirove nafte. Za američkog predsjednika Baracka Obamu i njegovu administraciju nema dvojbe, za ekološku katastrofu, nastalu nakon eksplozije kriv je isključivo BP. Jedino što je BP uspio napraviti u ovih mjesec dana, a što je dalo bar nekakve rezultate, jest spuštanje cijevi duge 1,6 kilometara do mjesta curenja te ispumpavanje oko 2000 barela sirove nafte dnevno. To je ujedno i 40 posto ukupnog curenja od 5000 barela, koje je procjena samog BP-a, ali s kojim se stručnjaci nikako ne slažu, piše Reuters.

SAD je proglasio zabranu ribolova u gotovo 19 posto svojih voda u Meksičkom zaljevu, zbog nastale ekološke katastrofe. Stručnjaci, s druge strane, vjeruju kako je još veća ekološka katastrofa neizbježna, jer je naftna mrlja možda već i ušla u snažno kružno morsko strujanje, koje će tada ugroziti i poluotok Floridu, a možda čak i istočnu obalu SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene