Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvna osveta

VIDEO: Krv za krv! Oni žive u strahu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko za oko, zub za zub, u albanskom slučaju krv za krv. Krvna osveta ili Gjakmarrja i danas postoji, osobito na sjeveru te zemlje. Tisuće obitelji žive zatočene iza visokih zidova i bodljikavih žica, doslovce pod lokotom.

Mnoge obitelji su se raspale. Žene žive u izolaciji, muški članovi pobjegli su preko granice u Grčku pa i dalje u Europu. 80-godišnjak je osvetio smrt svoga djeda. Čekao je na osvetu više od 70 godina. Prije samo nekoliko tjedana ovo je bila vijest dana ne samo u Albaniji. Nekima se može činiti smiješnim, no stanje je više nego žalosno.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zgrada - 1 Stan zvan čežnja I šupe idu za sulude svote, na rentanju strancima ogromne zarade: "Stanarina je počela sa 600 eura, a sad je 1000. Onda je nakon tjedan dana nazvao..." Slika nije dostupna Albanski Kanun VIDEO: Strašna ispovijest obitelji u strahu od krvne osvete

>> Albanija: Zbog krvne osvete bomba u televizoru, dvoje mrtvih

Kanun kojim se prije više stotina godina rješavalo sve, od razmirica oko posjeda do obveza prema Crkvi, jasno je govorio da ubojica mora biti kažnjen za svoje djelo. Drevni zakon kojeg je donio albanski princ Lek Dugagjini, s vremenom se modificirao. Danas zbog krvne osvete može stradati bilo koji muški član uže, ali i šire obitelji ubojice.

U 21. Stoljeću, mnogi i dalje tako razmišljaju

Mato Barišić je za magazin Provjereno otišao u glavni grad Albanije i u Tirani pronašao obitelji koje žive u stalnom strahu za vlastiti život.

Melita Zisa, majka je mentalno bolesnog sina koji je prije nekoliko godina ubio dječaka. Od tada, ne samo da su odselili oz rodnog grada, nego su ih napustili svi muški članovi obitelji. Udoban život u vlastitoj kući, Melita, njezina kći i jednomjesečna unuka zamijenile su za 15 kvadrata ožbukane prostorije u pregrađu Tirane. Rijetko izlaze, samo do trgovine. Po noći, kaže Melita, malo malo pa čuje pucnjeve oko kuće. Policija dođe i ode, a konkretne pomoći niotkud. Otišle bi iz zemlje, kaže, no nemaju kamo. Niti jedna ne radi.

Albanske vlasti nerado govore o tom problemu

Premda u zemlji postoji udruga koja radi na pomirbi zavađenih obitelji, to nije jednostavan posao. Što mentalitet, što kriza – utječu na to da se obitelji međusobno ucjenjuju, iznuđuju novac –pa čak i prijete ubojstvima. Samo u nekoliko desetljeća iz Albanije se odselilo milijun i pol ljudi, svaki treći otišao je zbog neke vrste opasnosti od osvete.

Albanske vlasti nerado govore o ovom problemu, najčešće ga ignoriraju. Ni ministarstvo pravosuđa niti ministarstvo unutarnjih poslova nije željelo komentirati problem krvne osvete. Albanski kazneni zakon ne razlikuje obično ubojstvo od ubojstva iz krvne osvete.

Društvo koje se bori s tranzicijskim problemima, od korupcije preko organiziranog kriminala, nema vremena, a očito ni volje riješiti problem zbog kojeg 4500 ljudi živi u kućnim pritvorima, od čega čak 800 djece.

Prilog pogledajte večeras u magazinu Provjereno na programu Nove TV u 21 sat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene