Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grupa turista danas je posjetila Bagdad te tako postala prva turistička skupina koja je od početka rata 2003. godine obišla znamenitosti i ljepote iračke prijestolnice.


Osam turista sa zapada; petero Britanaca, dvoje Amerikanaca i jedan Kanađanin stigli su u Irak 8. ožujka te dotad obišli velik broj iračkih povijesnih znamenitosti uključujući Babylon i Viseće vrtove, piše Reuters. Iračke vlasti nadaju se da će ovaj turistički posjet otvoriti novu eru u zemlji, u zadnje vrijeme poznatoj samo po ratu i razaranju. Od kako je 2003. godine nasilje preuzelo dominaciju, turizam je kao sektor potpuno potisnut. Irak je u ratno vrijeme jedino zadržao religijske turiste koji posjećuju sveti grad Najaf i Kerbalu.

Neki žele posjetiti i Afganistan

'Avanturistička' turistička grupa Hinterland Travel dovela je turiste u Irak. Njihov obilazak između ostalog uključuje posjet dvorcu Arbilu, ostatku Otomanskog carstva, sveti grad islama i  Basru. 'Uz dopuštenje iračkog Ministarstva turizma i Ministarstva obrane turističku ture započeli smo organizirati u prosincu 2008. Tada smo počeli okupljati zainteresirane koji žele odmor provesti u Iraku', rekao je Geoff Hann, direktor Hinterland Travela.

Vezani članci Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarner Za Uskrs se u Hrvatskoj odmaralo 40 tisuća turista: "Moramo biti spremni da ćemo se nositi s mjerama koje zemlje poduzimaju kako bi zadržale goste kod kuće" Beba, ilustracija Liječnici vjeruju da je ovo prvi takav slučaj: U Iraku rođen i operiran dječak s tri penisa

Uobičajene sitnice nisu ni ovdje promaknule; turisti se žale na hladne tuševe, predugo čekanje u redu za znamenitosti i lošu hotelsku uslugu, no, zadovoljni su ovim iskustvom. Neki od njih željeli bi posjetiti i Afganistan, a kao razlog dolaska u Irak naveli su kako su osobno željeli provjeriti sva te medijska pisanja o Iraku. Za razliku od brojnih zapadnih vojnika koji se voze u tenkovima, odjeveni u pancirke sa šljemovina na glavama, turisti se voze redovitim autobusnim linijama, odjeveni su u običajene majice i hlače.