Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Avanturizam ili glupost?

VIDEO: Grupa turista na odmor otišla u - Bagdad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupa turista danas je posjetila Bagdad te tako postala prva turistička skupina koja je od početka rata 2003. godine obišla znamenitosti i ljepote iračke prijestolnice.

Osam turista sa zapada; petero Britanaca, dvoje Amerikanaca i jedan Kanađanin stigli su u Irak 8. ožujka te dotad obišli velik broj iračkih povijesnih znamenitosti uključujući Babylon i Viseće vrtove, piše Reuters. Iračke vlasti nadaju se da će ovaj turistički posjet otvoriti novu eru u zemlji, u zadnje vrijeme poznatoj samo po ratu i razaranju. Od kako je 2003. godine nasilje preuzelo dominaciju, turizam je kao sektor potpuno potisnut. Irak je u ratno vrijeme jedino zadržao religijske turiste koji posjećuju sveti grad Najaf i Kerbalu.

Pročitajte i ovo Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Skijanje kod Kim Jong Una Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina" Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

Neki žele posjetiti i Afganistan

'Avanturistička' turistička grupa Hinterland Travel dovela je turiste u Irak. Njihov obilazak između ostalog uključuje posjet dvorcu Arbilu, ostatku Otomanskog carstva, sveti grad islama i  Basru. 'Uz dopuštenje iračkog Ministarstva turizma i Ministarstva obrane turističku ture započeli smo organizirati u prosincu 2008. Tada smo počeli okupljati zainteresirane koji žele odmor provesti u Iraku', rekao je Geoff Hann, direktor Hinterland Travela.

Uobičajene sitnice nisu ni ovdje promaknule; turisti se žale na hladne tuševe, predugo čekanje u redu za znamenitosti i lošu hotelsku uslugu, no, zadovoljni su ovim iskustvom. Neki od njih željeli bi posjetiti i Afganistan, a kao razlog dolaska u Irak naveli su kako su osobno željeli provjeriti sva te medijska pisanja o Iraku. Za razliku od brojnih zapadnih vojnika koji se voze u tenkovima, odjeveni u pancirke sa šljemovina na glavama, turisti se voze redovitim autobusnim linijama, odjeveni su u običajene majice i hlače.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene