Tisuće ljudi demonstrirale su u nedjelju u središtu Atene zbog najsmrtonosnije željezničke nesreće u zemlji u kojoj je 28. veljače poginulo 57 ljudi, a najveći grčki radnički sindikati istodobno se spremaju za skori štrajk diljem zemlje.

Galerija Prosvjed u Ateni zbog velike željezničke nesreće - 1 Prosvjed u Ateni zbog velike željezničke nesreće - 2 Prosvjed u Ateni zbog velike željezničke nesreće - 3 +0 Prosvjed u Ateni zbog velike željezničke nesreće - 4

Frontalni sudar putničkog i teretnog vlaka koji se dogodio prije gotovo dva tjedna izazvao je gnjev javnosti i potaknuo svakodnevne prosvjede protiv konzervativne vlade i političkog sustava koji je u više navrata ignorirao pozive željezničkih sindikata da se poboljšaju sigurnosni sustavi.

Više od 10.000 pristaša komunističke skupine PAME, radnika u javnom sektoru, umirovljenika i studenata okupilo se u nedjelju ispred parlamenta u središtu Atene. Neki od njih su skandirali "Ubojice!" i "Nećemo zaboraviti!".

Većinu od 350 putnika u putničkome vlaku činili su studenti koji su iz Atene, nakon dugoga prazničnog vikenda putovali u Solun. U nesreći, koja se dogodila 28. veljače, je poginulo 57 ljudi.

Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 15 Nakon željezničke nesreće izbili prosvjedi u Ateni: ''Da se zločin ne zataška, moramo biti glas mrtvih!''

Najveći grčki radnički sindikati GSEE i ADEDY, koji zajedno predstavljaju više od dva milijuna radnika, u cijeloj će zemlji 16. ožujka organizirati veliki štrajk u znak prosvjeda zbog željezničke nesreće.

Prošli su se tjedan u Ateni i ostalim grčkim gradovima okupili deseci tisuća građana u najvećim uličnim prosvjedima s kojima se vlada suočila od izbora 2019.

Nesreća u Grčkoj Riječi koje su dovele do katastrofalne tragedije: Otkrivena naredba koja je izazvala sudar vlakova u Grčkoj. Ministar dao ostavku

Željeznički radnici, koji su organizirali 24-satni štrajk, tvrde da su za nesreću krive godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i nedostatnog osoblja, što je naslijeđe grčke dužničke krize koja traje već deset godina.

Mandat aktualne konzervativne vlade završava u srpnju. Prošli je tjedan obećala da će uložiti u zanemareni željeznički sustav i da će pružiti podršku i pomoć obiteljima žrtava.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju