Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Čovjek drvo' operiran, nada se ženidbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dede, čovjek drvo, čija je priča prošle godine obišla svijet, uspješno se oporavlja od operacija kojima je odstranjeno gotovo dva kilograma izraslina zbog kojih je izgledao poput drveta.

Iako ga očekuje još nekoliko operacija, za koje liječnici optimistično tvrde da bi mogle biti gotove za tri mjeseca, 37-godišnji Indonežanin ponovno može koristiti svoje ruke i hodati bezbolno, može vidjeti obrise prstiju na stopalima, a budući da se ponovno služi i prstima ruke, postao je 'ovisan' o Sudoku. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Čovjek drvo' sve je bolje Slika nije dostupna 'Čovjek-drvo' tipka sms poruke!

'Ono što prvo želim jest ozdraviti i pronaći posao. Ali onda, jednoga dana, tko zna? Možda upoznam neku djevojku i oženim se', rekao je Dede koji se liječi u indonezijskoj bolnici Hasan Sadikin u Bandungu. 

Njegovi su problemi počeli kada je s 15 godina ozlijedio koljeno. Bradavice koje su bile posljednica male posjekotine počele su se nekontrolirano širiti. 

>> Indonezijski 'čovjek drvo'

Morao je odustati od zaposlenja u svojoj profesiji i za život zarađivati pokazujući svoje anomalije u cirkusu. Supruga ga je napustila jer više nije mogao uzdržavati nju i njihovo dvoje djece.

Krajem prošle godine, Dedeov problem obišao je svijet, a pomoći je odlučio američki dermatolog dr. Andrew Gaspari koji je došao do spoznaje da je rast izraslina rezultat HPV-a, učestale infekcije koja uzrokuje male bradavice. 

>> Indonezijski predsjednik želi liječničku njegu za 'čovjeka-stablo'

Dede ima izuzetno slab imunitet, te se njegovo tijelo ne može boriti protiv rasta bradavica. Indonezijski zdravstveni službenici smatraju da ovaj misteriozan imunološki problem ima oko 200 ljudi u cijelom svijetu.

Budući da Dede ima izrazito mali broj bijelih krvnih zrnaca, dr. Gaspasri prvo je pomislio da boluje od AIDS-a.

No, ubrzo je ustanovio da se Dedeovo stanje može popraviti ukoliko počne koristiti dnevne doze sintetičkog oblika vitamina A, koji zaustavlja rast bradavica u ozbiljnim slučajevima HPV-a.

Dedea dr. Gaspari s timom indonezijskih liječnika sada liječi u bolnici Hasan Sadikin u Bandungu, na zapadu Jave. 

Prva operacija bila je u siječnju, a od onda je Dede imao nekoliko operacija. Liječnici sada pokušavaju zaustaviti ponovno širenje bradavica.

'Još uvijek postoji mogućnost da se izrasline vrate. Za sada se to ne događa, a Dede je vrlo sretan i nada se da će se ubrzo vratiti u društvo i ponovno početi raditi', rekao je dr. Dinata, indonezijski liječnik koji radi u timu s dr. Gaspasrijem.

Iako je do potpunog ozdravljenja potrebno još nekoliko operacija, Dede već sada može birati brojeve na telefonu.

'Nakon operacija, prioritet mu je pronaći posao, ali kao otac, želio bih da se moj sin ponovno oženi. On je normalna osoba, i još uvijek je mlad', rekao je Ateng, Dedeov otac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene