Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbor za najboljeg bika

VIDEO: 'Baby boom' na hrvatskim farmama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine u Osijeku se održava zanimljivo natjecanje - obvezna smotra rasplodnih bikova. Smotra je to najelitnijih domaćih uzgojenih bikova čija je osnovna zadaća proizvodnja što kvalitetnijeg sjemena za reprodukciju i razvoj hrvatskog stočnog fonda.

Herc Buba - elita je nad elitama. Pobjedničko zvono osvojio je u konkurenciji 19 najboljih rasplodnih bikova. Pred brojnim znatiželjnim pogledima, mirno je i ponosno prošetao pistom. Kao pravi maneken. 'Sve u svemu, pokazao se odličnim. S obzirom na auditorij koji je imao, mislim da mu možemo odati sva priznanja i zaslužio je svoju lentu', rekao je Dražen Tomašić, timaritelj. U Centru za unapređenje stočarstva u Osijeku godinama se bira najelitniji bik. Osim ljepote i skladnog tijela, mister hrvatskih farmi mora udovoljiti još jednom zahtjevu - dati potomstvo. A ono pak treba proizvoditi najveću količinu mlijeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bizarni običaj Pamplona: Bikovi i ove godine pregazili brojne trkače Slika nije dostupna Tragedija ili povijest? Katalonska zabrana borbe s bikovima podijelila Španjolsku

'Bika ne držimo zbog ljepote, ne držimo zbog sjemena, držimo da bi se njegovo sjeme upotrebaljavalo, da bi dobili potomstvo. Kod holštajna je to mlijeko', rekao je dr. Ivan Jakopović, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva. Herc ima više od 50 tisuća djece. Za alimentaciju ne mora, međutim, brinuti, jer svoje žene u životu nikad nije vidio. 'Oni se nauče skakati na fantome, sjeme se vadi umjetnim vaginama, tehnološki se smrzava nakon toga se osjemenjuju ženske rasplodne životinje. Bikovi ih nažalost nikad nisu vidjeli', rekao je Hrvaoje Gutzmirtl, direktor Centra za unapređenje stočarstva. Ovi su 'ljubavnici' do sada zaslužni za potomstvo čak trećine hrvatskog stočnog fonda. Nakon današnje osvojene titule, i Herca očekuje puno posla i pravi 'baby boom' na hrvatskim farmama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene