Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kanari u plamenu

VIDEO: 600 vatrogasaca bezuspješno se bori s požarom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki šumski požari na poznatom španjolskom turističkom odredištu Kanarskim otocima i dalje izmiču nadzoru. Napore vatrogasaca otežavaju visoke temperature i snažan vjetar. Sunce je skriveno golemim oblakom dima.

Vatrena stihija i dalje se širi kanarskim otokom La Palma. Bezuspješno je pokušava obuzdati oko 600 vatrogasaca potpomognuti vojnim zrakoplovima. Zbog intenziteta požara vatrogasci su čak morali biti povučeni iz najgore pogođenih područja. Uništeno je najmanje 50 kuća i vinarija. Gotovo četiri tisuće ljudi prisiljeno je napustiti svoje domove. 'Kada smo vidjeli da se požar pogoršava pripremili smo cijevi s vodom kako bismo sve mogli zaliti. Smočili smo kuću i sve vani. Stabla i ostalo. Ali vatra se onda pojačala i više nismo mogli ostati. Došli su vatrogasci i rekli nam da moramo otići. Pobjegli smo, ali su neke naše životinje uginule', ispričali su stanovnici La Parme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne nazire se kraj VIDEO Zvuk koji ledi krv u žilama: Užarena lava na La Palmi iza sebe ostavlja pustoš, erupcija traje već mjesec dana Slika nije dostupna i dalje aktivan Urušio se dio vulkana na La Palmi, uništeno više od tisuću domova: Vlada osigurala 206 milijuna eura pomoći

>> Uhićene dvije osobe zbog podmetanja požara

Požar je progutao oko dvije tisuće hektara. Zatvoreno je nekoliko prometnica, pa su deseci turista zakasnili na svoje zrakoplovne letove. Španjolski premijer José Luis Rodríguez Zapatero prekinuo je ljetovanje na jednom od otoka arhipelaga i posjetio požarište. 'Pogođene su kuće, imovina i naravno španjolska vlada će prihvatiti odgovarajuće mjere pomoći na sljedećoj sjednici', rekao je Zapatero. Pretpostavlja se da je požar izazvala zalutala raketa s neke lokalne fešte. Manji požari izbili su i na drugim kanarskim otocima. Od početka godine u Španjolskoj je izbilo gotovo 10 tisuća požara. Poginulo je najmanje osam ljudi, a izgorjelo je gotovo 700 kilometara četvornih. Policija je privela 50-ak osoba osumnjičenih za palež.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene