Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajlandske 'crvene košulje' simbolično su prolile nekoliko litara krvi pred rezidencijom premijera, a prosvjedovale su i pred veleposlanstvom Sjedinjenih Država zbog glasina da su američke obavještajne službe optužile bivšeg premijera za poticanje nasilja.


Četvrti dan prosvjeda pristaše svrgnutog premijera Thaksina Shinavatre, koji živi u egzilu, prolile su pred rezidencijom sadašnjeg premijera ostatke od 300 litara vlastite krvi prikupljene dan ranije. U utorak su 'crvene košulje' krvlju zalile ulaz i zidove zgrade vlade jer premijer Abhisit Vejjajiva nije udovoljio njihovu zahtjevu da podnese ostavku i raspiše izbore na kojima bi vjerojatno pobijedili Thaksinovi saveznici.

Vezani članci Andrej Plenković Andrej Plenković o presudama Stanišiću i Simatoviću: "Hrvatska ne može biti zadovoljna. Sudjelovali su u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice" Slika nije dostupna Tajlandski premijer pronašao vjerojatno jedinstveno rješenje za odnos s novinarima

Osoblju američkog veleposlanstva nekoliko tisuća prosvjednika predalo je u srijedu prosvjedno pismo. Tajlandom kruže nepotvrđene glasine da su američke obavještajne službe upozorile Bangkok kako bivši premijer Thaksin želi sabotažu i nemire. Američko veleposlanstvo nije objavilo nikakav komentar.

>> Tajland: Prosvjednici vlastitom krvlju na zgradu parlamenta

Vrhunac prosvjeda u nedjelju navečer privukao je oko 100.000 ljudi iz cijelog Tajlanda, dok ih je u utorak navečer bilo najviše 50.000, a u srijedu ujutro tek 10.000. Pristaše bivšeg premijera, inače miljardera, siromašni su stanovnici ruralnih sredina sa sjevera i sjeveroistoka zemlje, dok Bangkok ne pokazuje zanimanje za njihov pokret. Siromašni traže povratak Thaksina, koji je vojnim udarom svrgnut 2006., a u egzil je pobjegao 2008., kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog financijskih zloporaba. Thaksin videovezom od nedjelje komunicira s prosvjednicima. (Hina)