Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Venezuela kupuje ruske lovce Suhoj SU-30

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuela će od Rusije kupiti lovce presretače Suhoj SU-30 u vrijednosti većoj od milijarde dolara, što će označiti proboj ruskih vojnih zrakoplova na južnoameričko tržište.

Ugovor o kupnji 24 Suhoja, kako piše ruski poslovni dnevnik Vedomosti, trebao bi idućeg ponedjeljka potpisati venezuelanski predsjednik Hugo Chavez koji dolazi u službeni posjet Rusiji. Tijekom trodnevnog posjeta, Chavez će posjetiti i tvornice vojne opreme, među kojima i poznatu tvornicu "Barrikady" u Volgogradu.

Pročitajte i ovo Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) Oko crnog zlata Izbjegnut novi rat u svijetu: "Nećemo koristiti silu ni pod kojim okolnostima" Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Zveckanje oružjem Moguć rat, a Rusija i SAD već odabrali strane: "Nikada se nećemo pokoriti imperiju"

- Radi se o prodaji lovačkih zrakoplova kojih nema niti jedna južnoamerička država, ističu Vedomesti.

Venezuela se odlučila na kupnju ruskih zrakoplova nakon što je Washington zabranio da se vladi u Caracasu prodaje oružje i vojna oprema američke proizvodnje. Nakon toga SAD su blokirale pokušaje Caracasa da kupi borbene zrakoplove od Španjolske i Brazila, optužujući Chaveza da destabilizira demokraciju u regiji.

Chavez, bivši profesionalni vojnik koji je obećao provesti socijalnu revoluciju u petoj svjetskoj izvoznici nafte, zauzvrat SAD naziva "dekadentnim carstvom koje predstavlja prijetnju cijelom planetu" te razvija bliske veze s američkim neprijateljima kao što su Kuba i Iran.

Njegova dvotjedna svjetska turneja, koju je započeo u srijedu odlaskom u Argentinu na sastanak regionalnog ekonomskog bloka Mercosur, pored Rusije obuhvatit će još i Bjelorusiju, Katar, Iran, Vijetnam i Mali, dok je posjet Sjevernoj Koreji ostavljen za drugi put. 

Chavez je uoči odlaska izjavio kako želi razvijati energetsko partnerstvo s Rusijom i Malijem, afričkom zemljom u kojoj su otkrivene velike zalihe nafte.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene