Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuela će od Rusije kupiti lovce presretače Suhoj SU-30 u vrijednosti većoj od milijarde dolara, što će označiti proboj ruskih vojnih zrakoplova na južnoameričko tržište.


Ugovor o kupnji 24 Suhoja, kako piše ruski poslovni dnevnik Vedomosti, trebao bi idućeg ponedjeljka potpisati venezuelanski predsjednik Hugo Chavez koji dolazi u službeni posjet Rusiji. Tijekom trodnevnog posjeta, Chavez će posjetiti i tvornice vojne opreme, među kojima i poznatu tvornicu "Barrikady" u Volgogradu.

Vezani članci Slika nije dostupna Zapad će s ovim 'predatorima' oduzeti Libiji zračni prostor Slika nije dostupna VIDEO: Nakon svađe, u parlamentu se potukli!

- Radi se o prodaji lovačkih zrakoplova kojih nema niti jedna južnoamerička država, ističu Vedomesti.

Venezuela se odlučila na kupnju ruskih zrakoplova nakon što je Washington zabranio da se vladi u Caracasu prodaje oružje i vojna oprema američke proizvodnje. Nakon toga SAD su blokirale pokušaje Caracasa da kupi borbene zrakoplove od Španjolske i Brazila, optužujući Chaveza da destabilizira demokraciju u regiji.

Chavez, bivši profesionalni vojnik koji je obećao provesti socijalnu revoluciju u petoj svjetskoj izvoznici nafte, zauzvrat SAD naziva "dekadentnim carstvom koje predstavlja prijetnju cijelom planetu" te razvija bliske veze s američkim neprijateljima kao što su Kuba i Iran.

Njegova dvotjedna svjetska turneja, koju je započeo u srijedu odlaskom u Argentinu na sastanak regionalnog ekonomskog bloka Mercosur, pored Rusije obuhvatit će još i Bjelorusiju, Katar, Iran, Vijetnam i Mali, dok je posjet Sjevernoj Koreji ostavljen za drugi put. 

Chavez je uoči odlaska izjavio kako želi razvijati energetsko partnerstvo s Rusijom i Malijem, afričkom zemljom u kojoj su otkrivene velike zalihe nafte.