Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obama i Merkel su za pravednu raspodjelu izbjeglica, Hollande i Cameron složni "o potrebi dinamizacije političkog procesa" u Siriji.


Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o europskom odgovoru na krizu sirijskih izbjeglica, priopćila je Bijela kuća.

Vezani članci Slika nije dostupna NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA PUTINA Zapad produljio sankcije Rusiji Slika nije dostupna Obama zaprijetio Putinu

"Dvoje čelnika složili su se o potrebi cjelovitoga europskog rješenja, u kojem bi sve članice EU prihvatile pravednu raspodjelu izbjeglica", priopćila je Bijela kuća.

"Obama i Merkel su razgovarali i o tome kako ublažiti uzroke priljeva izbjeglica, posebice kroz olakšavanje političke tranzicije, koja bi mogla ujediniti Sirijce," navodi Bijela kuća.

Izbjeglice neprestano pristižu u kamp, na Bajakovu kolona - granica blokirana

Francuski predsjednik Francois Hollande i britanski premijer David Cameron složili su se u utorak navečer na susretu u Chequersu (središnji dio Engleske) "o potrebi dinamizacije političkog procesa" u Siriji.

"Složili su se oko potrebe dinamizacije političkog procesa uz spremnost da rade zajedno" glede Sirije, gdje je režim Bašara al-Asada primio u utorak od ruskog saveznika borbene zrakoplove i novo oružje za borbu protiv IS-a.

Po njima, "dobar dio odgovora na izbjegličku krizu leži u rješavanju situacije u Siriji", priopćile su službe britanskog premijera.

Dok se pripremaju za summit šefova država, odnosno vlada u Bruxellesu, britanski premijer David Cameron napominje kako je potrebno sve ekonomske migrante vratiti njihovim zemljama, piše Sky News.

Odluka o relokaciji 120.000 ljudi diljem Europe, nakon jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, već je mnoge digla na noge te traže alternativna rješenja.

Na sastanku s francuskim predsjednikom Hollandeom, britanki je premijer pozvao ostale europske lidere da učine isto, da vrate sve ekonomske migrante u njihove zemlje, sve one koji nemaju osnove za traženje azila.

Hollande i Cameron sastali su se u službenoj seoskoj rezidenciji britanskog premijera te podrobno razgovarali o Siriji i Libiji.

Istaknuli su "potrebu da produže razgovore na srijedu kako bi pomogli zemljama susjedima Sirije gdje bi onda moglo ostati više izbjeglica", prigodom izvanrednog europskog summita šefova država u Bruxellesu.

Oni su rekli da se mora učiniti više na povratku onih s neutemeljenim zahtjevima za azilom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook