Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeruzalem se priprema za dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji sutra započinje posjet Izrealu, a velike mjere sigurnosti u kojima će sudjelovati 10.500 policajca i priprema posjeta Jeruzalem će stajati gotovo 400.000 dolara.


Uz stotine rezerviranih hotelskih soba, veliko čišćenje grada i
podizanje američkih zastava, Jeruzalem se sprema za najviši posjet posljednjih godina: dolazak Georgea W. Busha, prvog američkog predsjednika koji će posjetiti Jeruzalem nakon posjeta Billa Clintona prije deset godina.

Vezani članci Učionica, ilustracija - 4 Odbrojavanje do prvog zvona: Zna se po kojem modelu će se održavati nastava u većini škola, a struka za roditelje ima važno upozorenje Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs Ljubo Ćesić Rojs iz Knina o Milanovićevim odlikovanjima: "Hvala dragom Bogu da sam i to doživio..."

Bush će odsjesti u povijesnom hotelu "Kralj David" iz kojeg će moći uživati u pogledu na Stari grad Jeruzalem, koji će posebno zbog njega biti osvjetljen do 2 sata ujutro.

Amerikanci su dosada rezervirali dvije trećine hotelskih soba u "Kralju Davidu", najskupljem hotelu u Jeruzalemu, a kada Bush doputuje sve će sobe biti zauzete. Bush će spavati u apartmanu u kojem noćenje stoji 2.600 dolara - naravno, ako niste američki predsjednik. Nesretne goste koji su planirali svoj posjet u krivo vrijeme, tijekom posjeta američkog predsjednika, uprava hotela je obavijestila o otkazivanju njihovih rezervacija.

Osam kamiona prepunih razne opreme - od sigurnosnih aparata, do papira za printanje i telefona - već su stigli u hotel. Prema američkim izvorima, Busha će pratiti 200 suradnika i 120 novinara.

Stanovnici Jeruzalema već su naučili na strahovite gužve u prometu i obustavu prometa tijekom posjeta visokih stranih dužnosnika, ali za posjet prvog čovjeka Amerike poduzete su i dodatne mjere sigurnosti. U gradu će biti razmješetno više od 10.500 policajaca koji će štititi Busha i čuvati red u gradu.

Prema najavama izraelskih medija, Bushu se nitko neće moći
približiti. Ulice oko hotela "Kralj David" bit će potpuno blokirane, a parkiranje će biti zabranjeno u desecima ulica kroz koje će Bush prolaziti.

Među onima koji će se brinuti za sigurnost, bit će i snajperisti, psi koji tragaju za bombama i posebno obučeni tjelohranitelji izraelske službe unutarnje sigurnosti Shin Bet.

Čitava će sigurnosna operacija Izrael stajati 25.000 dolara po svakom satu koji Bush provede u zemlji, prema izraelskom radiju.