Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veoma je bolno'

VIDEO Stanovnike je probudila glasna tutnjava - Odroni odnijeli najmanje 58 života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika katastrofa zadesila je Kolumbiju.

Obilne kiše prouzročile su poplavu, klizišta i odrone koji su razorili kuće u Salgaru, gradu u planinskom području kolumbijskih Anda.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Šestero mrtvih FOTO Ovo je napadač iz Sydneyja: Uletio u šoping-centar s nožem u rukama i onda je nastao kaos, policija mu presudila Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom

Stanovnike je probudila glasna tutnjava blata koje se kotrljalo niz strminu ponad njihovih kuća, a oni koji su već bili vani vikali su: 'Rijeka! Rijeka!'. Nabujala voda Libordiane, velikom se brzinom, baš poput blata, približavala naselju. Preživjeli su jedva uspjeli pobjeći.

'Svuda je bilo kamenja i grana. Voda je nosila sve pred sobom', rekao je Diego Agudelo, dodajući da u svoje 34 godine koliko živi na tom području na sjeverozapadu Kolumbije, nikada ne bi posumnjao da bi se tako nešto moglo dogoditi.

FOTO Kada se 600 kolumbijskih specijalaca spusti u prašumu i krene u napad

Katastrofa se dogodila u ponedjeljak, oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu, u gradu Salgar, oko 100 kilometara jugozapadno od Medellina. Ubrzo su stigli deseci spasitelja te uz pomoć helikoptera Black Hawk, evakuirali stanovnike u blizini odrona zbog straha od mogućnosti novog urušavanja tla.

Predsjednik Juan Manuel Santos, stigao je u unesrećeni grad te je izvijestio kako je u ovoj prirodnoj katastrofi poginulo nekoliko desetaka ljudi, a pojedina su djeca ostala bez roditelja.

Na snimkama koje su obišle svijet vide se razoreni domovi i ulice potpuno prekrivene ruševinama i blatom. Obećao je da će država izgraditi srušene kuće i omogućiti onima koji su ostali bez krova nad glavom pomoć te da se privremeno sklone u improvizirana skloništa. Procjenjuje se da je bez domova ostalo oko 500 osoba.

'Nitko ne može vratiti mrtve, ali moramo se nositi sa katastrofom najbolje što možemo kako bismo nastavili dalje', kazao je Santos.

Službeno je potvrđeno da je u odronima i poplavi poginulo 58 osoba, ali da bi taj broj mogao biti i veći. Deseci ljudi pretrpjeli su lakše ozlijede, a za mnogima se još traga.

Vlasti su pozvale volontere da se odazovu u što većem broju i pomognu unesrećenima, pozivaju stanovnike da šalju vodu, hranu, deke kako bi se što više olakšalo stanovnicima koji su u nekoliko minuta ostali bez svega.

Bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, koji je dio djetinjstva proveo u Salagaru, gdje je rođena njegova majka, također je odmah stigao u grad kako bi pomogao stanovnicima.

'Veoma je bolno ono što smo vidjeli', rekao je Uribe opisujući susret s bakom koja skrbi o svom 3-godišnjem unuku kojem su nestale roditelji.

U gradu kojeg je zadesila ova nesreća, živi 18.000 stanovnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene