Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

U utorak u Velikoj Britaniji na snagu stupa zakonska odredba prema kojoj je onima koji izazovu prometnu nesreći sa smrtnom posljedicom moguće izreći doživotnu zatvorsku kaznu.


Prema najnovijim izmjenama Zakona o policiji, kriminalitetu, kazni i sudovima, idući tjedan u Velikoj Britaniji na snagu stupa odredba prema kojoj će suci moći izreći doživotne kazne vozačima koji su nekoga ubili, kao i vozače koji su usmrtili nekoga pod utjecajem droge i alkohola.

Maksimalna kazna za osobe koje izazovu prometnu nesreću sa smrtnim ishodom sad je 14 godina zatvora.

"Odgovorni će se sada suočiti i s mogućnošću da ostatak života provedu iza rešetaka". izjavio je ministar pravosuđa Dominic Raab za BBC.

Novi zakon opisuje i kazneno djelo nanošenja teških tejelsnih ozljeda neopreznom vožnjom, što znači da će oni koji nanose dugotrajne ili trajne ozljede također biti osuđeni na strože kazne.

Predložena zakonska izmjena prvi put je objavljena 2017. godine, a stupaju na snagu u utorak.

Povećanje kazne odnosit će se na djela počinjena u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, ali ne i u Sjevernoj Irskoj, koja ima vlastite zakone o sigurnosti na cestama.

Slika nije dostupna Velika Britanija donijela odluku o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Kokain, ilustracija (Foto: Pixsell,Grgo Jelavić) Razbijen trojac koji je švercao dva kilograma kokaina u Veliku Britaniju, policija opisala domišljatost krijumčara

"Previše života je izgubljeno zbog nesmotrenog ponašanja za volanom... Obitelji su razorene", rekao je ministar Raab.

Tužiteljstvo će i dalje podizati optužnice za ubojstvo ili ubojstvo iz nehaja ako postoje dokazi da je vozilo korišteno kao oružje kojim je prouzrokovana smrt, ili nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju