Politički život prokrvit će do ljetne saborske stanke i nove tri stranke, sve s predstavnicima u Saboru. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je hoće li napraviti pomutnju u već postojećim političkim konstelacijama, a detalje donosi reporterka Sabina Tandara Knezović.

Galerija Sabor - 2 Sabor - 1 Nikša Vukas +1 Milan Vrkljan

Socijaldemokrati, Pravedna Hrvatska, Odlučnost i pravednost - tri su nove parlamentarne stranke koje će potražiti sreću pod političkim suncem.

Socijaldemokrati bi mogli postati najbrojnija oporbena stranka. Polako slažu vodstvo.

"Mi ćemo biti socijalno demokratska centristička stanka koja će upravo sa svojim programom biti sasvim jedna drugačija stranka nego što su stranke u Hrvatskoj", kaže saborski zastupnik Nikša Vukas.

Hoće li biti toliko drugačiji da bi mogli preoteti birače SDP-u Možemo? Ivana Kekin u takav scenarij ne vjeruje.

"Mi se nadamo da će se jasno pozicionirati u oporbu i to ovu od centra prema lijevo, za sada to nije bilo sasvim jasno. Dio njih je potpisao za opoziv Beroša, dio nije, i stvarno se nadamo da neće funkcionirati kao produžena primoć vladajućoj većini", kaže Kekin.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek o stavki u programu koja je podigla obrve: "U stranci ima malo ljevijih, ima malo desnijih..."

S SDP-om suradnja ne dolazi u obzir, tvrdi Vukas, a dodaje i: "Mi sigurno nećemo ići s HDZ-om. To su zlonamjerne priče, nego čim ponudite nešto novo, čim nije uvreda, kleveta, rušenje ministra bez novog programa, odmah vas guraju prema HDZ-u".

Prema HDZ-u ne želi ni Milan Vrkljan. Ne pada mu napamet ni suradnja s Domovinskim pokretom iz kojeg je izašao. A njegova stranka Pravedna Hrvatska bit će stranka centra.

"Mi smo stranka koja smatra da Hrvatska treba biti građanska država. Bez nekakvih priljepaka koji su bili u Sovjetskom savezu, Jugoslaviji, nekakve manjine, skupine, svi smo mi isti i moramo ostvarivati ista prava", kaže Vrkljan.

Dubravka Šuica Dubravka Šuica izabrana za potpredsjednicu europskih pučana, imaju i novog predsjednika

I bivša Vrkljanova stranačka kolegica Karolina Vidović Krišto osniva stranku. Ime Odlučnost i pravednost ujedno je i politički program, a cilj joj je uvesti red. U Splitu je podržala Mostovog kandidata.

O potencijalnoj suranji, kažu iz Mosta, pričat će kad za to dođe vrijeme. A nove stranke su, kažu, ugroza za one od kojih su se raspali.

"Tako se SDP podijelio na dvije stranke, Domovinski pokret na pet klubova i četiri stranke, možda će ih biti i još. Možemo je izgubio jednog, tj. na Radničku frontu koja djeuje autonomno. Most je jedina čvrsta i stabilna opcija u Saboru", kaže saborski zastupnik Nikola Grmoja.

A s kim bi surađivao Vrkljan? "I sa strankama i s pojednicima koji zastupaju ovaj svjetonazor. Tko su ti? Hrvatski narod", kaže.

Novi pokušaj povratka u političku orbitu želi i Ključ koji je bio Živi zid.

A tu je i ZRIN. Koji je zasad udruga. Zasad...

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju