Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ejup Ganić optužuje

'Velika Britanija pomaže Srbiji da preinači povijest'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni član predsjedništva BiH Ejup Ganić optužio je Veliku Britaniju da pomaže Srbiji da 'preinači povijest', u svezi sa srbijanskim zahtjevom za njegovo izručenje pod sumnjom da je počinio ratni zločin.

Ganić (64) dao je tu izjavu novinarima ispred suda u Londonu na koji je došao na preliminarno saslušanje. Ganić je rekao da nije zadovoljan načinom na koji se britanska vlada odnosi prema njemu. 'Čini se da britanska vlada volontira kako bi obavila policijski posao za Miloševićev režim koji je, na neki način, još manje-više vrlo aktivan. Britanska vlada također je volontirala kako bi pomogla Srbima da preinače poglavlje o Srebrenici i drugim mjestima gdje je počinjen genocid', kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Slika nije dostupna Nakon odluke suda Ejup Ganić napustio London, vraća se u Sarajevo

Ejup Ganić uhićen je u londonskoj zračnoj luci Heathrow 1. ožujka na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Srbija. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u prosincu 2008. istragu protiv Ganića zbog sumnje da je izdavao naredbe za napade na objekte JNA u Sarajevu, vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992. Na teret mu se stavljaju tri kaznena djela: ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i uporaba nedopuštenih borbenih sredstava.

>> Ejup Ganić izlazi iz pritvora za 330.000 eura

Ganić je iz britanskog pritvora pušten deset dana nakon uhićenja uz jamčevinu od 300.000 eura i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke o njegovu izručenju. Sudac Timothy Workman u utorak je odgodio preliminarno saslušanje o zahtjevu za izručenje do 20. travnja. Kad postupak bude dovršen pred britanskim sudom, o izručenju Ejupa Ganića konačnu bi odluku trebao donijeti britanski ministar unutarnjih poslova.  (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene