Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljni raspletom

Vatikan o pedofiliji: Crkve su reagirale brzo i odlučno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka, austrijska i nizozemska crkva reagirale su, kao i neke druge crkve, brzo i odlučno na pedofilske skandale u koje je bilo upleteno svećenstvo, rekao je utorak za Radio Vatikan otac Federico Lombardi, glasnogovornik Vatikana.

'Idemo li samo u smjeru optužbe crkve, činimo krivo', rekao je otac Lombardi te naglasio da je bilo zlouporaba i izvan katoličkih ustanova. Za primjer je naveo Austriju u kojoj je otkriveno 17 slučajeva pedofilije pod okriljem katoličke crkve, ali je u istom razdoblju počinjeno 510 slučajeva na drugim mjestima. Pritom je otac Lombardi priznao da su 'pogreške počinjene u ustanovama pod crkvenim okriljem osobito teške s obzirom na odgojnu i moralnu odgovornost Crkve'.

Pročitajte i ovo Pedofilija - 4 tko će pomoći djeci? Klinička psihologinja o slučaju pedofilije u zadarskoj školi: "Najjače traume ostavljaju zapravo situacije gdje je djetetu to bila bliska osoba" Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

Biskupske konferencije tih zemalja 'dokazale su spremnost da budu transparentne, a u pojedinim slučajevima požurile su razotkriti probleme pozivajući žrtve da govore čak i ako je riječ o vrlo starim slučajevima', rekao je za Radio Vatikan. Od početka siječnja u Njemačkoj su zaredala otkrića seksualnog zlostavljanja koje su počinili pripadnici klera u katoličkim ustanovama, među ostalima i u dječjem crkvenom zboru Ratisbonne kojim je 30 godina ravnao msgr. Georg Ratzinger, brat pape Benedikta XVI.

Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger optužila je u ponedjeljak Vatikan da je sprječavao istrage o seksualnim zlostavljanjima u katoličkim ustanovama. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Robert Zollitsch trebao bi 12. ožujka u Vatikanu razgovarati s papom Benediktom XVI. Skandal ne obuhvaća samo katoličku crkvu, pa je tako i jedna laička škola, koja djeluje pod programom UNESCO-a, u subotu priznala da je bilo seksualnog zlostavljanja učenika 70-ih i 80-ih godina.

U Austriji su u utorak otkriveni navodni slučajevi seksualnog zlostavljanja učenika 70-ih i 80-ih godina, a jedan slučaj odnosi se na opata samostana sv. Petra u Salzburgu koji je ponudio svoju ostavku. Istraga je 1. ožujka otvorena i u Nizozemskoj gdje je salezijanski red Don Bosco otvorio istragu o zlostavljanjima učenika jednog internata u području Arnhema 60-ih godina, a koje su provodili članovi klera. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene