Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikan je oštro napao medije zbog izvještavanja o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, ističući da je riječ o 'podlom pokušaju' da se papa Benedikt XVI. ocrni 'po svaku cijenu'.


Uvodnik u vatikanskim novinama uslijedio je na dan kada su žrtve zlostavljanja prosvjedovale blizu Trga Svetog Petra tražeći od Pape da otvori dosjee o svećenicima pedofilima i 'svećenike zlostavljače' liši svećeničkog zvanja.

Vezani članci Grobnica Benedikta 16. Vatikan otvorio za javnost grobnicu Benedikta XVI. Papa Benedikt Lijepi Giorgio, Benediktov suradnik, otkrio pregršt tajni: Bivšem papi nisu odgovarale Franjine reforme, a ni odgovori o homoseksualnosti

>> Papa prozvan zbog pedofilskog skandala u SAD-u

'Dominantna težnja medija je ignoriranje činjenica i natezanje interpretacija s ciljem da se proširi slika o Katoličkoj crkvi kao jedinoj odgovornoj za seksualno zlostavljanje, što nije u skladu s činjenicama', piše vatikanski list. Riječ je o 'podlom pokušaju da se pod svaku cijenu napadne papa Benedikt XVI. i njegovi najbliži suradnici', dodaje list.

'Nije bilo zataškavanja u slučaju oca Murphya'

Uvodnik vatikanskog lista reakcija je na izvještaj The New York Timesa o slučaju svećenika Lawrencea Murphya, optuženog za seksualno zlostavljanje oko 200 dječaka u SAD-u od 50-tih do 70-tih godina 20. stoljeća. Među dokumentima objavljenima na internetskim stranicama The New York Timesa je i pismo o Murphyu iz 1996. upućeno kardinalu Josephu Ratzingeru, tadašnjem glavnom dokrinarnom dužnosniku Vatikana i današnjem papi Benediktu XVI., koje pokazuje da je bio obaviješten o tom slučaju. Ratzingerov zamjenik tada je predložio disciplinski sud, no mišljenje je promijenio 1998. nakon što je Murphy zatražio oprost izravno od Ratzingera. Murphy je kasnije te godine umro.

U Vatikanskom se listu izričito navodi da 'nije bilo zataškavanja u slučaju oca Murphya'. Vatikan je ranije objavio da on nije bio disciplinski kažnjen jer crkveno pravo ne propisuje automatsko kažnjavanje.

Tekst u američkom dnevniku objavljen je u vrijeme sve učestalijih optužbi na račun svećenika za seksualno zlostavljanje djece i pritisaka na biskupe, ponajviše u Irskoj, da daju ostavke jer slučajeve zlostavljanje nisu prijavljivali civilnim vlastima.

Udruge žrtava prosvjedovale u blizini Vatikana

U četvrtak su četiri čelnika američke udruge žrtava koje su zlostavljali svećenici, sva četvorica i sami žrtve koje su seksualno zlostavljali svećenici, prosvjedovali su i održali konferenciju za novinare u blizini Vatikana. Držeći svoje dječje fotografije i natpise 'Odmah prekinite tajnovitost' oni su zahtijevali da Papa otvori dosjee o svećenicima pedofilima diljem svijeta i liši svećeničkog zvanja sve 'svećenike grabežljivce'.

Talijanska policija im je oduzela putovnice i odvela ih na ispitivanje te nakon dva sata oslobodila, rekao je jedan od četvorice. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju