Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sinoda

Vatikan: Crkva bliže priznavanju prava homoseksualnih osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan vatikanski dužnosnik u ponedjeljak je neobično otvoreno progovorio o pravima homoseksualnih osoba i podupro je priznanje istospolnog partnerstva pod uvjetom da se jasno razlikuje od heteroseksualnog braka.

"Crkva je protiv upotrebe iste terminologije" za homoseksualne i heteroseksualne zajednice, rekao je msgr. Bruno Forte u razgovoru s novinarima. "Jasno je da ljudi koji sudjeluju u različitim doživljajima imaju prava koja treba zaštititi", dodao je u vezi s homoseksualnim parovima.

"Važno je izbjeći otvoreno, čak i semantičko izjednačavanje, ali očito da to nipošto ne znači da bismo zato smjeli isključiti moguće kodificiranje prava koja se mogu dati ljudima koji žive u homoseksualnoj zajednici", rekao je. "Držim da je to pitanje pristojnosti i poštovanja nečijega dostojanstva".

Forte je tajnik sinode, posebnoga sastanka 191 biskupa koji od 5. do 19. listopada s drugim visokim svećenicima razgovaraju o tome kako sa suvremenim životom uskladiti učenje Katoličke Crkve o pitanjima braka, rastave i homoseksualnosti.

U ponedjeljak je objavljen sažetak prvoga tjedna tih rasprava.

"Ono što je jasno odzvanjalo... Jest potreba za hrabrim pastoralnim izborima", rekao je kardinal Peter Erdo u izvješću o prvom tjednu sinode. Erdo je kazao da su konzervativni i progresivniji kardinali žustro rapravljali o "ublažavanju" stajališta prema zabrani pričešćivanja parova koji su se nakon rastave ponovo vjenčali. Također je kazao da su neki kardinali govorili u korist "dostupnijeg i fleksibilnijeg" procesa poništenja vjerskog braka.

Govoreći o izvanbračnim zajednicama, biskupi i kardinali su priznali da je danas za mnoge parove "vjenčanje luksuz", ističući "egzistencijalnu nesigurnost" kao važan čimbenik u porastu nevjenčanih parova. Također su istaknuli da se i u tim obiteljima gaje "autentične obiteljske vrijednosti".

Po pitanju homoseksualaca Erdo je rekao da je Katolička Crkva suočena s izazovom da prihvati "kvalitetu koju mogu ponuditi kršćanskoj zajednici... ne dovodeći u pitanje katoličku doktrinu o obitelji i braku".

Nakon opće rasprave prošlog tjedna, biskupi i kardinali bi se tijekom idućih nekoliko dana trebali sastajati u radnim skupinama kako bi donijeli nacrt zaključnog dokumenta. Dokument bi se trebao objaviti u subotu i trebao bi poslužiti kao temelj drugoj sinodi za godinu dana na kojoj bi se predložile reforme i dale na konačno odobrenje papi Franji.

Sinoda završava u nedjelju beatifikacijom Pavla VI., koji je kao papa od 1963. do 1978. ostao zapamćen po predsjedanju reformističkim Drugim vatikanskim koncilom, ali i odbacivanju svih umjetnih sredstava za kontrolu začeća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene