Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je iračkim državljanima odlukom Donalda Trumpa na 90 dana zabranjen ulazak u SAD, Irak je uzvratio istom mjerom - zabranili su ulazak Amerikancima na 90 dana.


Američki predsjednik Donald Trump u petak je uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u Sjedinjenim Državama i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena uz obrazloženje da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.

Vezani članci Vili Beroš Nakon iznenadne smrti dječaka Beroš krenuo u akciju zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima: "Nije to smišljeno iz vedra neba" Slika nije dostupna KONTROVERZNI KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA Želi muslimanima zabraniti ulaz u SAD

Irak je od SAD-a zatražio da preispita zabranu ulaska Iračana u zemlju, nazvavši tu odluku "pogrešnom". Podsjetili su i na njihovu neprekinutu suradnju u ratu protiv Islamske države.

Irački parlament je pak, od svoje vlade zatražio da "uzvrati" na uredbu američkog predsjednika. Usvojili su kontramjere kojima je tako sada i Amerikancima na 90 dana zabranjen ulazak u Irak.

Irački zastupnici Kamil al-Ghrairi i Mohammed Saadoun kazali su da je odluka donesena većinom glasova te da je za Vladu - obvezujuća.

Za sada nije jasno na koga će se ta zabrana ulaska odnositi - američke političare, vojnike, humanitarce, nevladino osoblje, naftne kompanije i druge Amerikance koji posluju u Iraku. Također nije jasno ni kako će se odraziti na zajedničku borbu protiv Islamske države u Mosulu.