Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Ukrajini

UŽIVO Parlament opozvao Janukoviča, raspisani novi izbori!

Viktor Janukovič je odbio podnijeti ostavku, a svoje je protivnike prozvao gangsterima. Nedugo nakon njegovog intervjua ukrajinski parlament izglasao je njegov opoziv te je određen datum novih izbora.

16: 22 Ukrajinski parlament je opozvao Janukoviča, raspisani su novi izbori za 25.svibnja. Parlament je izglasao i vraćanje na ustav iz 2004-te, imenovao novog predsjednika parlamenta i ministra unutarnjih poslova. Na kraju su izglasali i opoziv predsjednika, te raspisali izbore za 25. svibnja. Viktor Janukovič tvrdi da su sve danas donesene odluke nelegalne.

15:35
U prvom intervjuu nakon što je napustio Kijev, Janukovič je kazao da neće dati ostavku te je događanja u Kijevu nazvao državnim udarom i vandalizmom. "Nemam namjeru dati ostavku. Ja sam legitimni predsjednik i neću otići iz zemlje", rekao je u intervjuu za ukrajinsku televiziju koji je prenio Interfax.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkazali susret s novinarima Završio sastanak: 'Izašli su mračnih lica...' Slika nije dostupna KAOS U KIJEVU VIDEO Snimljen sukob prosvjednika s policijskim kordonom

Kazao je i da su se neki članovi njegove stranke pod prisilom pridružili oporbi. 'Neki ljudi ne mogu podnijeti pritisak i bojali su se za svoju obitelj, iako postoje i izdajnici', rekao je i dodao da je šef parlamenta Volodimir Ribak pretučen i prisiljen na ostavku.

Janukovič drži kako se u Ukrajini događa "državni udar".
"Događaji kojima svjedoči naša zemlja i cijeli svijet primjer su državnoga udara", rekao je, a stanje u zemlji usporedio s nacističkim dolaskom na vlast u Njemačkoj tridesetih godina dvadesetog stoljeća. "Svjedočimo povratku nacista, vremena kada su 30-tih godina prošlog stoljeća nacisti došli na vlast u Njemačkoj i Austriji. Sada je isto... Učinit ću sve da zaštitim zemlju od podjele i spriječim krvoproliće", rekao je Janukovič.

U intervjuu je svoje protivnike prozvao gangsterima koji teroriziraju cijelu zemlju te najavio putovanje kroz jugoistok Ukrajine i susrete s narodom.

Po Janukovičevim riječima, i na njega su pucali. "Pucalo se na moj auto, ali ja se ne bojim. Tužan sam zbog svoje zemlje", rekao je za televiziju UBR, a vjeruje se da je intervju snimljen u Harkivu.

U tome gradu na istoku zemlje održava se kongres proruskih regija na kojem sudjeluju i ruski parlamentarni zastupnici. Harkivski je kongres doveo u pitanje legitimitet odluka ukrajinskog parlamenta, među ostalim i o puštanju Julije Timošenko na slobodu.

Ukrajinska je vojska na svojoj internetskoj stranici objavila da se neće miješati u politiku. "Oružane snage Ukrajine odane su svojim ustavnim obvezama i neće se dati uvući u unutrašnji politički sukob", stoji na internetskoj stranici ministarstva obrane.

14:00
Kako javlja BBC-jev dopisnik iz Kijeva, pojavile su se glasine o tome da je Janukovič podnio ostavku. Okupljeni prosvjednici na Trgu neovisnosti pozdravljali su tu, ipak nepotvrđenu, glasinu.

Oporbena grupa Euromaidan već neko vrijeme istu glasinu objavljuje na društenim mrežama, a nitko od službenih izvora, kao ni svjetskih medija, još nije potvrdio tu glasinu.

10:35 Oporbeni čelnici pozvali su Janukoviča da odmah podnese ostavku te zatražili da se izbori održe 25. svibnja, a ne do kraja prosinca, kako je predviđeno sporazumom koji je sinoć potpisan.

10:30
Rezidencija predsjednika Viktora Janukoviča koja se nalazi u predgrađu Kijeva trenutno je prazna i nitko je ne čuva, a prema izvješćima lokalnih medija novinari su uspjeli neometano ući u rezidenciju.

'Janukoviča ovdje nema, nema nikoga od njegovih dužnosnika, niti bilo koga povezanog s njegovom administracijom', rekao je oporbeni čelnik Ostap Krivdik za Reuters unutar kompleksa predsjedničke administracije.

Prema nepotvrđenim informacijama, Janukovič je napustio Kijev i otputovao na istok zemlje, u Harkov koji se nalazi u blizini ruske granice. Ukrajinski prosvjednici tvrde da su bez upotrebe sile zauzeli predsjedničku administrativnu zgradu u središtu Kijeva.

Ukrajinci na ulicama i nakon potpisivanja sporazuma

U petak navečer predsjednik Viktor Janukovič potpisao je sporazum s dužnosnicima oporbe radi okončanja političke krize u Ukrajini tijekom koje je u tri dana poginulo najmanje 77 osoba u Kijevu.

Janukovič, kojega podupire Rusija, pristao je na smanjivanje predsjedničkih ovlasti, raspisivanje prijevremenih izbora i sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva. Istodobno je parlament prihvatio zakonske promjene koje bi mogle omogućiti oslobađanje zatočene Janukovičeve protivnice, bivše premijerke Julije Timošenko.

U petak navečer oporbeni čelnici koji su potpisali sporazum obratili su se s improvizirane govornice tisućama prosvjednika okupljenih na Trgu neovisnosti, središnjem kijevskom trgu koji je u prethodnih 48 sati bio ratni pakao obavijen dimom u kojem je policija otvarala vatru na prosvjednike koji su uzvraćali kamenjem i molotovljevim koktelima.

Ukrajina: Saveznik Julije Timošenko novi predsjednik parlamenta

Premda su vatre bile ugašene, tisuće prosvjednika je i dalje ostalo na ulicama Kijeva jer mnogi prosvjednici i dalje ne vjeruju Janukoviču. Neki su provjednici držali vatrene govore u kojima su osuđivali oporbene čelnike jer su se rukovali s Janukovičem, prenosi Reuters.

Isto tako, skupina kranje desnice prijeti da će poduzeti akcije ukoliko predsjednik Janukovič u subotu ne podnese ostavku, piše BBC.

Sporazum je važan preokret u višemjesečnoj političkoj krizi jer nudi šansu miru i daje plan za budućnost Ukrajine, ali će oči međunarodne zajednice biti uprte u njegovu provedbu za koju svi akteri kažu da će biti teška i izazovna.

Ako se provede, sporazum postignut pod pokroviteljstvom ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske mogao bi predstavljati važnu pobjedu za EU u borbi s Moskvom oko utjecaja nad Ukrajinom, bivšom sovjetskom republikom s 46 milijuna stanovnika.

'Ukoliko se Ukrajina podijeli, to će pokrenuti rat'

Obama i Putin: Ukrajinski sporazum treba brzo početi provoditi

Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin složili su se u petak u telefonskom razgovoru da se ukrajinski sporazum treba brzo početi provoditi kako bi se stabiliziralo tu zemlju.

'Obama i Putin su se složili da je dogovor potrebno brzo provesti te potaknuti sve strane da se suzdrže od nasilja i omoguće miran ishod', rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton kazala je da će 'budućnost Ukrajine biti vrlo izazovna i ovisit će o provedbi sporazuma'. 'Sada trebamo provedbu koja počinje uklanjanjem svih prijetnji nasiljem, a to znači i svih koji prijete nasiljem', dodala je Ashton. Ona je o tome razgovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je pozvao EU da osudi 'radikale' odgovorne za nasilje.

Bijela kuća je u petak izrazila zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma i najavila da će 'pomno' pratiti provedbu ugovora.

'Pozivamo da se odmah počnu provoditi prve mjere predviđene ugovorom, napose prekid nasilja i donošenje ustavnih odluka u parlamentu', rekao je glasnogovornik Jay Carney i dodao da odgovorni za nasilje i za žrtve od početka krize moraju odgovarati te da je SAD spreman uvesti dodatne sankcije bude li potrebno.

Osim Janukoviča sporazum su u predsjedničkoj palači potpisali čelnici ukrajinske oporbe Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjahnibok, kao i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. Ruski izaslanik Vladimir Lukin nije potpisao sporazum.

Sporazum su podržali i predstavnici prosvjednika koji su zauzeli kijevski Trg neovisnosti, premda su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da će Janukovič ostati na vlasti do prijevremenih izbora koji se trebaju održati kasnije ove godine.

Tijekom svečanog potpisivanja sporazuma Janukovič se nije nijednom nasmijao, a Kličko, bivši svjetski boksački prvak, zamijenio je pločice s imenima potpisnika kako ne bi morao sjediti pokraj Janukoviča.

Sporazum predviđa raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora, najkasnije u prosincu, sastavljanje koalicijske vlade za deset dana i povratak ustava iz 2004. (Hina/S.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene