Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Obama na 'vrućoj liniji' s Merkel

Popušta li Putin? Pristao na prijedlog Angele Merkel!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacija u Ukrajini na vrhuncu je napetosti. Ukrajinici su pozvali na opću mobilizaciju, a NATO poručuje Rusiji da mora prestati s vojnim aktivostima.

23:39 - Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je telefonski o ukrajinskoj krizi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i istaknuo "potpunu nezakonitost" upada Rusije u ukrajinski Krim, rekao je visoki američki dužnosnik. 'Glavna namjera u svim njegovimm razgovorima je bila istaknuti potpunu nezakonitost intervencije Rusije u krimskoj regiji Ukrajine', rekao je dužnosnik novinarima u konferencijskom pozivu. Dužnosnik, koji je govorio uz uvjet da ne bude imenovan, je rekao da Obama planira istaknuti istu stvar u razgovorima s britanskim premijerom i poljskim predsjednikom.

Pročitajte i ovo Požar na Krimu Rat u Europi VIDEO/FOTO Apokaliptične scene na Krimu: Plameni jezici i stup gustog dima iznad luke i grada nakon napada dronom Slika nije dostupna Obama pozvao na smanjenje napetosti FOTOGALERIJA Napeto na Krimu

22:26 Nove proruske vlasti Krima počele su preuzimati kontrolu na poluotoku, navodeći zbrku izazvanu padom predsjednika Viktora Janukoviča u Kijevu uz jedva prikrivenu pomoć Rusije i stotina zamaskiranih vojnika.

'Cijeli pravni sustav u zemlji je zbrkan. Danas postoji legitiman predsjednik Ukrajine za kojeg je glasala velika većina stanovnika Krima', objasnio je u nedjelju predsjednik parlamenta te autonomne republike Vladimir Konstantinov na konferenciji za novinare.
To je bio vrlo jasno odbijanje priznanja nove vlasti u Kijevu, gdje je 22. veljače parlament svrgnuo predsjednika Viktora Janukoviča, imenovao vršitelja dužnosti predsjednika i predvidio organiziranje prijevremenih izbora 25. svibnja.

'Stanje na Krimu se stabiliziralo', tvrdi Vladimir Konstantinov koji je rekao da se sve snage sigurnosti pod kontrolom mjesnih vlasti.

21:57 Ruski premijer Dmitrij Medvedev na svojoj Facebook stranici objavio je da je Viktor Janukovič još uvijek legitimni predsjednik Ukrajine. Dolazak na vlast kako ga je obavila sadašnja vlada nacionalnog jedinstva je nezakonit. 'To znači da će takav sustav biti ekstremno nestabilan. Završit će u novoj revoluciji. Novoj krvi', napisao je Medvedev.

21:32 Njemačka Vlada kaže da je Putin nakon razgovora s Angelom Merkel prihvatio njezin prijedlog da se uspostavi misija za utvrđivanje činjenica poput kontaktne skupine, možda pod vodstvom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kako bi se otpočeo politički dijalog. Merkel i Putin su se suglasili kako će Rusija i Njemačka nastaviti konzultacije bilateralno i multilateralno tražeći 'normalizaciju' stanja, priopćio je Kremlj.

21:02 NATO je u nedjelju pozvao Rusiju i Ukrajinu da potraže mirno rješenje sukoba kroz dijalog i raspoređivanje međunarodnih promatrača, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. 'To raspoređivanje bi se odvijalo pod okriljem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ili OESS-a (Organizacije za europsku sigurnost i suradnju), precizirao je Rasmussen nakon sastanka veleposlanika 28 zemalja članica NATO-a.

Jedan dio sastanka je održan u nazočnosti predstavnika Ukrajine, zemlje s kojom je NATO potpisao partnerstvo, kao i s Rusijom. Rasmussen je rekao da NATO namjerava razgovarati s Rusijom putem Vijeća NATO-Rusija. On je precizirao da je nekoliko zemalja članica tražilo sastanak NATO-Rusija. 'Osuđujemo rusku vojnu eskalaciju na Krimu', rekao je Rasmussen nakon devet sati dugog sastanka s veleposlanicima 28 zemalja članica NATO-a.

Ruska vojna akcija protiv Ukrajine predstavlja kršenje međunarodnog prava i suprotna je načelima Vijeća NATO-Rusija i Partnerstvu za mir, programu NATO-a sa zemljama bivšeg SSSR-a. 'Pozivamo Rusiju da smiri napetosti. Pozivamo Rusiju da poštuje svoje međunarodne obveze, da povuče svoje snage u baze i da ne intervenira drugdje u Ukrajini', dodao je.

20:16 - Ukrajina je u nedjelju proglasila mobilizaciju i od svjetskih čelnika zatražila "stvarne poteze" kako bi je zaštitili od agresivnog ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji, pak, ne pokazuje nikakve znake popuštanja.

Proruske snage su bez prolijevanja krvi već zauzele Krim, izolirani crnomorski poluotok na kojem živi većina ukrajinskih etničkih Rusa i gdje Moskva ima svoju pomorsku bazu u Sevastopolju.

20:15 - Ukrajina je u nedjelju pokrenula proces za izdaju protiv čelnika svoje mornarice koji je predao svoj stožer u nedjelju u krimskoj luci Sevastopolj drugi dan nakon što je imenovan na dužnost.

19:10 - Nova ukrajinska vlada poništila je odluku prethodne vlade o prestanku priprema za potpisivanje sporazuma o približavanju Europskoj uniji i nastavila je rad u tome području, objavljeno je u nedjelju.

18:08 - Ukrajina je u nedjelju objavila da deset ratnih brodova ukrajinske mornarice nije isplovilo iz krimske luke Sevastopolja nego je ostalo lojalno vladi u Kijevu. Prije toga je Ukrajina objavila da je povukla svoju obalnu stražu iz Sevastopolja i još jedne luke i premjestila ih u druge crnomorske luke.

17:40 - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da bi Slovenija koja je u dobrim odnosima s Rusijom mogla biti posrednik u krizi s Ukrajinom, te da će Sloveniju predložiti kao mogućeg medijatora u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. 'Naše je stajalište da odgovarajuće rješenje treba potražiti u okviru političkog dijaloga jer bi rat na tom području značio pravu katastrofu za stabilnost Europe i šire', kazao je Erjavec.

16:58 Britanija će prekinuti sudjelovanje u pripremama za sastanak skupine G8 u Sočiju jer je Rusija ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, objavio je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

'Ujedinjeno Kraljevstvo pridružit će se ovaj tjedan drugim zemljama G8 u obustavi suradnje u sklopu G8, kojim ove godine predsjeda Rusija. Među ostalim i iz ovotjednih sastanaka za pripremu summita G', rekao je Hague novinarima prije odlaska avionom u Kijev gdje će se sastati s prozapadnom vladom koja je preuzela vlast kad je prošli tjedan ruski saveznik predsjednik Viktor Janukovič pobjegao iz zemlje.

Po Hagueovim riječima, Rusija će morati 'dobro promisliti' o ujedinjenoj diplomatskoj i mirnoj međunarodnoj reakciji na ruske postupke, te je dodao kako se nada da se nada i mogućnosti komunikacije Ukrajine i Rusije. 'Pozivamo obje strane da se potrude oko smanjivanja napetosti i izbjegavanja sukoba', rekao je britanski ministar.

15:42 - Ukrajina je spremna braniti se od Rusije no zatražit će pomoć drugih zemalja ukoliko Rusija proširi svoje vojne aktivnosti, kazao je ukrajinski veleposlanik pri UN-u. 'Pokazat ćemo da se možemo sami zaštititi, kao što je odlučeno u parlamentu, i pripremamo se da se obranimo', kazao je veleposlanik Jurij Sergejev. 'Ukoliko se stanje nastavi svakim satom pogoršavati povećavanjem broja ruskih vojnika naravno da ćemo zatražiti vojnu pomoć i druge vrste pomoći.'

15:36 - Američki državni tajnik John Kerry osudio je 'nevjerojatni ruski čin agresije' na Ukrajinu i zaprijetio 'vrlo ozbiljnim posljedicama' tog čina, uključujući i sankcije koje bi uveli SAD i ostale zemlje kako bi Rusiju gospodarski izolirali. 'Naprosto se u 21. stoljeću ne ponašate po modelu iz 19. stoljeća, vršeći invaziju na drugu zemlje na temelju potpuno lažnog izgovora', kazao je Kerry. Dodao je, međutim, da Rusija još uvijek ima na raspolaganju cijeli niz dobrih odabira koji mogu smanjiti napetosti.

15:28 - Ukrajina je iz dviju luka na Krimu povukla brodove obalne straže i u nedjelju ih preselila u druge baze na Crnome moru, što je znak da ruske snage završavaju svoju operaciju preuzimanja toga poluotoka. U ukrajinskome se priopćenju kaže kako su brodovi obalne straže iz luka Kerča i Sevastopolja preseljeni u Odesu i Mariupolj. Stanje na ukrajinskim granicama stabilno je, osim na Krimu, kaže se u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je kako ima pravo na invaziju na Ukrajinu radi zaštite ruskih državljana. Ruske su snage zauzele Krim u kojem je ruska vojna baza Sevastopolj, ali u druge dijelove Ukrajine ne ulaze.

15:22 - Ruski graničari objavili su u nedjelju da je od siječnja iz Ukrajine u Rusiju prešlo 675 tisuća Ukrajinaca te da ima znakova 'humanitarne katastrofe', objavila je državna agencija Itar-Tass. 'Ako se 'revolucionarni kaos' u Ukrajini nastavi, stotine tisuća izbjeglica pobjeći će u susjednu Rusiju', prenio je Tass.

14:40 - Ukrajina je u nedjelju od svjetskih čelnika zatražila 'stvarne poteze' kojima će pomoći toj zemlji koja je, tvrde, na rubu katastrofe i koja ponašanje ruskoga predsjednika Vladimira Putina smatra objavom rata. 'Bilo kakav pokušaj napada na vojna postrojenja izravna je vojna agresija na našu zemlju i odgovornima ćemo smatrati rusku vojsku i rusko vodstvo', rekao je vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov.

14:18 - Papa Franjo je u nedjelju tijekom angelusa pozvao strane u Ukrajini da prevladaju 'nesporazume', a od međunarodne je zajednice zatražio da učini sve na promicanju dijaloga.

14:16 - Rusija vojnim akcijama u Ukrajini prijeti miru u Europi i mora smjesta smanjiti napetosti, izjavio je u glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. 'Ovo što Rusija sada radi u Ukrajini predstavlja kršenje načela Povelje UN-a. Prijeti miru i sigurnosti u Europi', rekao je Rasmussen novinarima uoči sastanka veleposlanika NATO-a u Bruxellesu.

Pozvao je Rusiju da smanji napetosti i također je uputio poziv 'svim stranama da nastave s naporima glede izbjegavanja opasnih situacija'.

13:24 Njemački ministar vanjskih poslova kaže da je eskalacija tenzija u Ukrajini iznimno opasna.

13:07 Ruski premijer Arsenij Jatsenjuk rekao je kako je ruska prisutnost na Krimu praktički objava rata. 'Ovo nije prijetnja, ovo je objava rata mojoj zemlji!', poručio je ukrajinski premijer.

Putinovom izjavom da ima pravo napasti susjednu zemlju - za što je brzo dobio jednoglasno odobrenje parlamenta - izbijanje rata u Ukrajini, zemlji s 46 milijuna stanovnika čija se zapadna granica naslanja na srednju Europu, sve je izglednije.

12:47 Iz NATO-a poručuju da Rusija prijeti miru i sigurnosti u Europi. 'Rusija mora prestati s vojnim aktivnostima i prijetnjama', rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. 'Ukrajina nam je susjed i važan partner NATO-a', dodaje Rasmunsen.

12:37 Fancuska poziva na prekid priprema za sastanak skupine G8 u Sočiju u Rusiji predviđen za lipanj, izjavio je u nedjelju šef francuske diplomacije Laurent Fabius koji se zauzeo za 'posredovanje' u najkraćem roku kako bi se izbjegla ruska vojna operacija u Ukrajini.

'Rusija je tradicionalno naš prijatelj. Od tradicionalnog prijatelja želimo nešto drugo, a ne zveckanje oružjem', dodao je ministar. SAD i Kanada već su dale na znanje da bi mogle ne doći na G8 u Sočiju u znak odmazde zbog ruskih prijetnji vojnom intervencijom u Ukrajini.

12:19 Maidan je prepun ljudi koji su došli dati podršku mirnom razvoju situacije.

12:01 Oleksandr Turčinov, privremeni vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika, na izvanrednoj konferenciji za novinare zatražio je pomoć međunarodne zajednice.

11:49 Vladimir Putin telefonski je razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom o krizi u Ukrajini. Putin je naglasio da, u slučaju bilo kakve eskalacije nasilja protiv Ruskih stanovnika u istočnoj ukrajinskoj regiji Krim, Rusija neće biti u mogućnosti ostati po strani i pribjeći će svim potrebnim mjerama u skladu s međunarodnim pravom.

11:36 Ukrajinski parlament poziva međunarodne promatrače i pomoć koja će omogućiti sigurnost njihovih nuklearnih postrojenja. Parlament se pozvao na ugovor iz 1994. godine o čuvanju ukrajinske sigurnosti, kojeg su potpisale Velika Britanije, SAD i Rusija.

11:33 Broj ukrajinskih državljana koji su u siječnju i veljači napustili Ukrajinu preko ruske granice prešao je pola milijuna. Prema ruskoj agenciji Itar-Tass radi se o 675.000 osoba. Rusi upozoravaju da bi moglo doći do humanitarne katastrofe.

11:16 Ukrajinski ministar obrane pozvao na opću mobilizaciju diljem Ukrajine, javlja Reuters.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je dobilo naredbu da izvrši novačenje muških osoba do 40. godine starosti. Ukrajina još uvijek ima obavezno služenje vojnog roka za sve muškarce, prenosi agencija Reuters.

9:50 Naoružane skupine pokušale su zatvoriti ceste koje vode prema Ukrajini, rekao je guverner ruske regije Belgorod. 'Naoružani muškarci haraju našim područjem. Pokušali su zatvoriti cestu koja vodi od Moskve do Krima', rekao je Jevgenij Savčenko.

FOTO Na ovim se područjima u Ukrajini viju ruske zastave!

9:44 Ruski vojnici uzeli su oružje iz ukrajinskog Centra za obuku, ali i iz radarske baze na Krimu te pozvali svoje osoblje da 'stane uz legitimne lidere Krima', požalio se ukrajinski ministar obrane, javlja Reuters.

Neki ukrajinski zapovjednici su odbili predati oružje te su njihove baze u okruženju.

9:14 Sjevernoatlantski savez odlučio je za nedjelju sazvati hitan sastanak 28 veleposlanika zemalja članica NATO-a, prije sastanka povjerenstva NATO-Ukrajina predviđena za poslijepodne, izjavio je u glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Uoči hitnog sastanka europskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, šefa grčke diplomacije Evangelosa Venizelosa, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, očekuju u nedjelju u Kijevu gdje će se susresti s novim ukrajinskim čelnicima. Njemu će se u Kijevu pridružiti i britanski kolega William Hague.

Kanada povlači veleposlanika iz Rusije za konzultacije

Kanada povlači svojega veleposlanika u Rusiji na konzultacije o krizi u Ukrajini i priprema se na zamrzavanje sudjelovanja na skupu zemalja skupine G8 u Sočiju, izjavio je kanadski predsjednik vlade Stephen Harper.

Harper je razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom te osudio rusku intervenciju u Ukrajini. "Kanada je suspendirala svoj angažman u pripremama za G-8 skup na vrhu, koji se planira održati u Sočiju, a kanadski veleposlanik u Moskvi je pozvan na konzultacije", izjavio je Harper u priopćenju objavljenu nakon žurnoga sastanka kabineta.

SAD: 'Osuđujemo rusku vojnu intervenciju u ukrajinski teritorij'

"Sjedinjene Države osuđuju rusku vojnu intervenciju u ukrajinski teritorij", rekla je Bijela kuća u priopćenju ističući ono o čemu je bilo govora u 90-minutnom telefonskom razgovoru između Obame i Putina. SAD poziva Rusiju da smanji napetosti povlačenjem snaga u baze na Krimu, rekla je Bijela kuća. Bijela kuća je upozorila da će nastavak ruskog "kršenja međunarodnog prava" u Ukrajini voditi većoj političkoj i gospodarskoj izolaciji Rusije.U kremaljskom priopćenju o razgovoru Obame i Putina navodi se kako je Obama izrazio zabrinutost mogućnošću da Rusija vojno intervenira u Ukrajini, a da je na to Putin istaknuo "provokativne, kriminalne akcije ultranacionalista koje u biti potiču sadašnje vlasti u Kijevu". "Ruski je predsjednik istaknuo kako postoje stvarne prijetnje životu i zdravlju ruskih građana i sunarodnjaka na ukrajinskom teritoriju. Vladimir Putin je istaknuo da ako se nasilje bude dalje širilo na istočne regije Ukrajine i Krim Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje interese kao i interese onih koji govore ruski koji tamo žive", priopćio je Kremlj.

Obama je uzvratio da ako Rusija brine za Ruse u Ukrajini te brige treba rješavati miroljubivo, priopćila je Bijela kuća.

Američki ministar obrane: Ruska intervencija u Ukrajina mogla bi biti riskantna

Američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je svom ruskom kolegi u subotu da Moskva vojnom intervencijom stvara riskantnu daljnju nestabilnost i eskalaciju "koja bi mogla ugroziti europsku i međunarodnu sigurnost", izvijestio je Pentagon.  "Državni tajnik Hagel naglasio je da Rusija riskira daljnju nestabilnost u regiji, izoliranost u međunarodnoj zajednici i eskalaciju koja bi mogla ugroziti europsku i međunarodnu sigurnost", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby u priopćenju, opisavši razgovor s ruskim ministrom obrane Sergejom Šoiguom.

SUBOTA, 01. OŽUJKA

23:59 - Proceduralne prepirke na sjednici Vijeća sigurnosti trajale su gotovo dva sata. Napokon je donesena odluka da sjednica bude otvorena što je suprotno od traženja Rusije, koja je tražila sastanak iza zatvorenih vrata.

Ukrajinski izaslanik pri UN-u optužio je Rusiju za agresiju dodavši kako su ruske trupe već u Ukrajini, te kako se radi o kršenju međunarodnog zakona. Kina je jedina stalna članica Vijeća sigurnosti koja nije održala govor na sjednici.

23:30 - Amerikanci vjerojatno neće sudjelovati na nadolazećem summitu G8 u Ukrajini. Obamu brine i Putinovo kršenje međunarodnog zakona.

23:25 - Cure detalji razgovora Putina i Obame. Američki predsjednik poručio Putinu da, ukoliko je zabrinut za Ruse u Ukrajini, neka im se obrati mirnim putem.

23:10 - Sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o krizi u Ukrajini pretvorio se u subotu u proceduralne prepirke jer Zapadnjaci traže da konzultacije iza zatvorenih vrata prerastu u javno zasijedanje, što Moskva odbija.

22:55 - Američki izaslanik pri UN-u traži hitno slanje UN-ovih i OESS-ovih promatrača u Ukrajinu.

22:50 - Putin i Obama obavili razgovor. Ruski predsjednik je američkom kolegi poručio kako Rusija zadržava pravo zaštite svojih interesa ukoliko dođe do izbijanja nasilja na istoku Ukrajine ili na Krimu, a Obama je još jednom izrazio zabrinutost zbog ruske spremnosti na vojnu intervenciju. Obama je zabrinut i zbog 'kršenja ruskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta'.

21: 27 - Europu i Sjedinjene Države je u subotu iznenadila najava ruske vojne intervencije u Ukrajini, odluka koju je donio Vladimir Putin unatoč upozorenju Baracka Obame da će je takva operacija skupo stajati.

'Svi su iznenađeni, svi improviziraju', rezimirao je Francois Heisbourg, stručnjak Francuske zaklade za strateška istraživanja, prenosi AFP.

'Za Europu je to najgora kriza nakon završetka hladnog rata', ocijenio je Joerg Forbring, direktor programa za istočnu Europu za German Mashall Fund.

21: 19 - Ukrajinska vojska u stanju je najviše vojne pripravnosti, objavio je ukrajinski ministar obrane Igor Teniuk. Ukrajinski premijer izjavio je kako bi ruska intervencija na Krimu izazvala rat. Zato poziva na političko rješenje.

Nakon više od tri sata sastanka sa čelnicima sigurnosti i obrane obnašatelj dužnosti predsjednika Oleksander Turčinov je rekao kako nema opravdanja za ono što je nazvao ruskom agresijom protiv njegove zemlje.

'Naredio sam da vojska bude u najvišem stanju pripravnosti, te pojačanje zaštite nuklearnih centrala, zračnih luka i strateških mjesta', rekao je Turčinov na konferenciji za novinare.

Stojeći pored Turčinova premijer Arsenij Jacenjuk je rekao kako je pozvao Rusiju da vrati svoje vojnike u bazu na Krimu u razgovoru s premijerom Dmitrijem Medvedovim i da je pozvao na razgovore.

'Vojna intervencija bi bila početak rata i kraj bilo kakvih odnosa između Ukrajine i Rusije', rekao je Jacenjuk novinarima.

19:05 - Predsjednik Vladimir Putin još nije odlučio hoće li razmjestiti ruske vojnike u Ukrajini, rekao je njegov glasnogovornik u subotu nakon što ga je gornji dom parlamenta Vijeće federacije ovlastio da to učini.

'Nakon odluke Vijeća federacije predsjednik je dobio sva sredstva potrebna za rješenje stanja u smislu uporabe vojnih snaga i u smislu donošenja odluka o povlačenju čelnika naše diplomatske misije u Sjedinjenim Državama', navedene su riječi Dmitrija Peskova.

'Istodobno je nužno istaknuti da predsjednik još nije donio ni jednu od tih odluka. Ove odluke još nisu donesene', rekao je. Novinska agencija Interfax je također navela da je Peskov rekao kako se Kremlj nada da neće biti daljnjeg zaoštravanja krize.

18:30 - UN-ov izaslanik u Ukrajini je objavio u subotu da otkazuje put na Krim zbog napetosti koje onemogućuju posjet toj regiji, kao što je tražio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Nakon hitnog sastanka iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti UN-a u petak Ban Ki-moon je uputio Roberta Serryja da ode na Krim radi smanjenja napetosti.

"Kontaktirao sa s vlastima Autonomne republike Krima i zaključio da posjet Krimu nije moguć. Odlazim u Ženevu, gdje ću u nedjelju predati izvješće glavnom tajniku i konzultirat ću ga u pogledu sljedećih etapa", naglasio je Serry u priopćenju.

18:10 - U proruskim prosvjedima u Harkovu raste broj ozlijeđenih, a eksplozije odjekuju gradom

18:00 - Vijeće sigurnosti UN-a održat će u subotu hitnu sjednicu o krizi u Ukrajini nakon što je Rusija objavila planove o slanju oružanih snaga na Krim. Diplomat iz Luxembourga, predsjedavajući 15-članog Vijeća tijekom ožujka rekao je kako je sjednica sazvana na zahtjev Velike Britanije. Vijeće je na sastanku održanom u petak raspravljalo o krizi na Krimu no nije donesena odluka ni o kakvoj formalnoj akciji, kako se očekivalo.

17:00 - Vitalij Kličko pozvao na opću mobilizaciju diljem Ukrajine.

16:45 - Predstavnik Kremlja rekao kako se dozvola za oporabu vojne sile 'možda i neće tako skoro primijeniti'.

16:30 - Nekoliko ruskih senatora predložilo je povlačenje ruskog veleposlanika u Washingtonu.

16:15 - Gornji dom ruske Dume jednoglasno je odobrio vojnu intervenciju na ukrajinskom teritoriju, javlja Reuters.

16:00 - Ukrajinski privremeni predsjednik zatražio je hitan sastanak šefova sigurnosnih snaga.

15:20 - BREAKING NEWS  - Ruski predsjednik Vladimir Putin od Dume je zatražio dozvolu za vojnu akciju na Krimu!

'U vezi s izvanrednom situacijom u Ukrajini i ugrozi u kojoj se nalaze ruski državljani i oružane snage Ruske Federacije na ukrajinskom teritoriju...predlažem uporabu oružane sile Ruske Federacije u Ukrajini dok ne dođe do normalizacije socio-političke situacije u toj zemlji', stoji u izjavi iz Kremlja.

14:25 - Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov proglasio je u subotu imenovanje krimskog premijera Sergeaj Aksjonova nezakonitim.

14:15 - Rusija odbila razgovore s Ukrajinom oko situacije na Krimu.

13:30 - Proruski aktivisti sukobili su se u subotu s pobornicima novih ukrajinskih vlasti u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu i pokušali su zauzeti sjedište pokrajinske vlasti, prenosi agencija Interfax.

Nekoliko tisuća osoba okupilo se ispred sjedišta guvernera a neki su i provalili i postavili rusku zastavu.

13:10 - Više od 10.000 osoba prosvjedovalo je u subotu u Donjecku, uporištu smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča na istoku Ukrajine, protiv nove vlasti u Kijevu.

'Rusija, Rusija!', uzvikivali su prosvjednici mašući ruskim zastavama dok su na improviziranoj pozornici govornici izjavljivali da podržavaju 'težnju Krima da se pripoji Rusiji'.

13:05 - Europski ministri vanjskih poslova izrazili zabrinutost oko vojnih kretanja na Krimu. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague razgovarao je ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Šef gornjeg doma ruske Dume kaže kako iz sigurnosnih razloga mogu poslati određen broj trupa na Krim.

12:55 - Ruski gigant Gazprom objavio je kako je im je Ukrajina za 2013. i prva dva mjeseca 2014. godine dužna oko 1,55 milijardi dolara. Ruski ministar za energente stoga je rekao kako nema razloga da se Ukrajini i u slejdećem kvartalu odobre povlaštene cijene plina.

12:40 - Iz ukrajinske granične uprave javljaju kako su njihova plovila pod uzbunom, te da je u tijeku njihovo isplovljavanje s Krima.

12:35 - Donji dom ruskog parlamenta od Vladimira Putina je zatražio da poduzme mjere stabilizacije situacije na Krimu.

12:30 - Krimske vlasti dogovorile su s ruskom crnomorskom flotom zajednički nadzor na zgradama na poluotoku, javlja RIA.

12:15 - Međunarodna zračna luka u Simferopolju, glavna na području Krima, priopćila je u subotu da je njezin zračni prostor zatvoren i da su suspendirani svi letovi.

'Zbog ograničenja u korištenju zračnog prostora, aerodrom je privremeno suspendirao dolazeće letove', kaže se u pisanom priopćenju.

10:35 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u subotu je kazao da je Ukrajina odbila 'silom' odgovoriti na ruske 'provokacije', aludirajući na razmještanje ruskih vojnika na području autonomne oblasti Krima, izvještava AFP.

'Neprimjerena nazočnost ruskih vojnika na Krimu predstavlja provokaciju, ali pokušaji da se Ukrajinu navede da odgovori silom su propali', kazao je Jacenjuk, otvarajući sastanak vlade. Jacenjuk je pozvao Rusiju da zaustavi pokretanje vojnih snaga na Krimu.

Prema agenciji France presse, deseci naoružanih muškaraca u uniformama ali bez znakovlja u subotu svrše ophodnje po Simferopolju te su zauzeli položaje uz parlament u tom gradu. Postavljene su i dvije strojnice kako bi se mogla braniti zgrada parlamenta.

10:25 - Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova stiglo je priopćenje u kojem stoji kako je Rusija 'iznimno zabrinuta zbog događaja na Krimu', te da ova situacija pokazuje nastojanja određenih političkih krugova da destabiliziraju situaciju na poluotoku.

09:30 - Ukrajinski ministar obrane objavio je kako je Rusije nedavno iskracala još 6000 vojnika na ukrajinsko tlo, prenosi Reuters. Iz tog je razloga ukrajinska vojska u stanju visoke pripravnosti.

Novi premijer na Krimu pozvao je u subotu predsjednika Rusije Vladimira Putina da pomogne kako bi se ponovno uspostavio mir u toj autonomnoj pokrajini na jugu Ukrajine, dok je Rusija kazala da neće ignorirati pozive s Krima.

'Uzimajući u obzir moju odgovornost za život i sigurnost građana, tražim od ruskog predsjednika Vladimira Putina da pomogne kako bi se osigurao mir na teritoriju Krima', rekao je Sergej Aksionov, imenovan nakon što su u četvrtak zastupnici smijenili lokalnu vladu, u govoru koji je prenijela ruska državna televizija.

Regionalni parlament na Krimu formirao je novu vladu u petak, a novi proruski premijer Aksionov odmah je dao svoju potporu bivšem predsjedniku Viktoru Janukoviču, koji se nalazi u Rusiji, naglašavajući da ga smatra legitimnim ukrajinskim čelnikom.

'Rusija neće ignorirati taj zahtjev (za pomoć)', rekao je dužnosnik administracije ruskog predsjednika za agenciju Ria Novosti.

Snimka ruskih helikoptera kako ide u ukrajinsku vojnu bazu Sevastopolju.

Obama: SAD će stati iza međunarodne zajednice ako dođe do intervencije

Američki predsjednik Barack Obama jučer je u svom osvrtu na situaciju u Ukrajini pohvalio privremenu vladu te zemlje zbog njene odmjerenosti u koracima koje poduzima tijekom trenutnog stanja u zemlji. 'Bilo kakvo kršenje ukrajinskog suvereniteta bilo bi iznimno destabilizirajuće, a to nije u interesu Ukrajine, Rusije niti Europe', rekao je Obama.

'To bi predstavljalo duboko uplitanje u stvari o kojima mora odlučivati ukrajinski narod. Bio bi to čist primjer kršenja ruske obveze poštivanja neovisnosti, suverenosti i granica Ukrajine, kao i kršenje međunarodnih zakona', dodao je u svom obraćanju Obama.

Američki predsjednik naglasio je i kako će SAD stati uz međunarodnu zajednicu dođe li do 'naplate' potencijalne ruske vojne intervencije u Ukrajini. Kakva će odgovor biti, Obama nije želio reći, ali za pretpostaviti je kako će posljedice biti uglavnom ekonomske naravi, konkretnije, uskraćivanje tijesnih gospodarskih veza za kojima Moskva traga pa čak i do bojkota summita G8 čiji je domaćin ove godine Rusija.

Iz Ukrajine poruka Putinu: Prestani provocirati! Obama: Moguća vojna intervencija donijeti će velike štete!

'Ukrajinski narod ima pravo izabrati svoju budućnost', rekao je u petak američki predsjednik Barack Obama u svom obraćanju javnosti vezano za krizu u Ukrajini. 'Brinu nas ruske vojne aktivnosti u Ukrajini, a svako kršenje ukrajinske suverenosti je zabrinjavajuće. Svaka moguća vojna intervencija u toj zemlji donijeti će velike štete', rekao je Obama.

Podsjetimo, tijekom jučerašnjeg dana, nepoznati maskirani muškarci zauzeli zračne luke na Krimu. Prema nekima informacijama, naoružani muškarci nosili su uniforme ruske Crnomorske flote zbog čega je Ukrajina prozvala Rusiju za vojnu intervenciju.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov pozvao je Putina da prestane s provokacijama jer Ukrajina na njih neće nasjesti dodavši kako ga ova situacija uvelike podsjeća na onu u Abhaziji. 'Rusija je poslala snage na Krim... Taj je scenarij sasvim nalik onomu u Abhaziji. Nakon izazivanja vojnog sukoba počeli su anektirati i teritorij', rekao je Turčinov na televiziji te je osobno pozvao Putina na povlačenje snaga s Krima. (T.V./Hina/D.B. / I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene