Svečanost je počela vjerskom pjesmom Xhosa Lizali'sidinga lakho - 'Držiš svoje obećanje'.


Nelson Mandela, junak borbe protiv aparthejda i prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike, preminuo je 5. prosinca u 95. godini, želio je biti pokopan uz majku i troje djece, tisuću kilometara južno od Johannesburga, u obiteljskoj grobnici u selu Qunuu na obredu rezerviranom za njegovu obitelj. Ta mu je želja i ispunjena.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović leti na ispraćaj Nelsonu Mandeli koji će se održati na stadionu Slika nije dostupna Tisuće odaju počast Mandeli: 'Kada ste bili u njegovoj blizini željeli ste biti bolja osoba'

Svečanost je počela vjerskom pjesmom Xhosa Lizali'sidinga lakho (držiš svoje obećanje). Održala se na imanju obitelji Mandela u tom selu na jugu zemlje u nazočnosti gotovo 4.500 ljudi.

Mandelin lijes u subotu stigao u njegovo rodno selo

S 95 upaljenih svijeća koje karakteriziraju svaku godinu njegova života, Nelsona Mandelu posljednji put pozdravljaju tisuće okupljenih.

Pogrebno vozilo s posmrtnim ostacima prvoga južnoafričkog predsjednika u selo Qunu stiglo je u subotu uz policijsku pratnju i prelijetanje vojnih helikoptera. Mnoštvo je lijes s Mandelinim tijelom dočekalo pjevajući južnoafričku državnu himnu, a cesta od zračne luke Mthathe do sela Qunu bila je puna mjesnih stanovnika koji su mu željeli odati počast. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook