Iračke snage sigurnosti u subotu su postigle najveći napredak u borbi protiv džihadista Islamske države u zadnjih nekoliko mjeseci zauzevši većinu grada Džurf al-Sahara blizu Bagdada dok su istodobno kurdske snage ponovno zauzele sjevernoirački grad Zumar i nekoliko obližnjih sela i to poslije snažnih koalicijskih zračnih udara na islamske pobunjenike, prenose svjetske agencije.


Jedan kurdski obavještajac u Zumaru rekao je da su rano ujutro pešmerge napredovali iz pet smjerova te da su naišli na snažan otpor, ali pobijedili su. I glasnogovornik ministarstva pešmerga rekao je da je Zumar sada u kurdskim rukama. Zumar je bio prvi kurdski grad koji su u kolovozu zauzeli pripadnici Islamske države.

Vezani članci Slika nije dostupna UZEO JE ZA ROBINJU, UBILA GA IZ OSVETE Ubijen jedan od vođa IS-a Slika nije dostupna UHIĆENA PETORICA ALBANACA Sumnja se da su džihadisti

Iračke snage sigurnosti ponovno su zauzele većinu grada Džurf al-Sahara blizu Bagdada i to je najveći napredak iračke vojske u zadnjih nekoliko mjeseci borbi za to strateško područje, objavili su u subotu lokalni dužnosnici.

Pun nadzor nad tim gradom omogućio bi iračkim vlastima da spriječe napredovanje sunitskih pobunjenika prema glavnome gradu i pobunjenici više ne bi mogli zadržati vezu s uporištima u zapadnoj pokrajini Anbaru niti bi mogli upadati u šijitski jug zemlje.

Novi napad džihadista na turskoj granici kod Kobanija

'Danas smo uspjeli teroriste Islamske države izgurati iz grada Džurf al-Sahara i podignuli smo iračku zastavu na vladinoj zgradi', rekao je pokrajinski guverner Sadik Madlul.

Sjedinjene Države i saveznici izveli su u petak i subotu 22 zračna udara na snage Islamske države u Iraku, objavilo je zapovjedništvo američke vojske.

Američki zrakoplovi uništili su topništvo Islamske države kraj Kobanija u Siriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook