Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amsterdamska zračna luka Schiphol će unutar tri tjedna započeti s posebnim mjerama kontrole, ukljujučujući i skeniranje cijelog tijela, na letovima prema SAD-u, priopćila je u srijedu nizozemska ministrica unutrašnjih poslova.


'Unutar tri tjedna postavit ćemo 15 skenera za letove prema SAD-u', rekla je Guusje ter Horst. Ona je također kazala kako su poštovani standardni postupci u slučaju Umara Faruka Abdulmutalaba, 23-godišnjeg Nigerijca optuženog da je pokušao izazvati eksploziju na letu od Schiphola za Detroit na Božić.

Prema njezinim riječima, normalni detektori za metal ne mogu uočiti eksploziv, a skeniranjem cijelog tijela bi se spriječio unos eksplozivnog materijala pričvršćenog uz tijelo. Skeneri koriste radio valove za prikaz slike tijela. Prodiru kroz odjeću i njima se mogu otkriti skriveni paketi ili oružje.

Vezani članci Slika nije dostupna Britanija, Njemačka i Emirati ne daju gorivo iranskim zrakoplovima Slika nije dostupna Otvoreni svi španjolski aerodromi

Istodobno je nizozemska agencija za borbu protiv terorizma priopćila da je optuženi bombaš Umar Faruk Abdulmutalab prilikom ukrcaja na let iz Amsterdama za Detroit predočio valjanu nigerijsku putovnicu. (Hina)