Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslovno carstvo

Tko su članovi Prigožinove obitelji: Žena ima tvornicu čokolade, sin je dobio crni križ...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poginuli šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin iza sebe je ostavio suprugu i troje djece. Imali su različite razine uključenosti u Prigožinovo poslovno carstvo.

Članovi obitelji poginulog Jevgenija Prigožina, od kojih su mnogi bili pod sankcijama Zapada od 2022. godine, imali su različite razine uključenosti u Prigožinovo poslovno carstvo.

Iako Prigožinovo točno bogatstvo nije poznato, Putin je rekao da je grupa Wagner primila oko milijardu dolara od ruske države između svibnja 2022. i svibnja 2023.

The Insider je pobrojio sve članove Prigožinove obitelji i pobliže opisao njihov status.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenih za dvostruko ubojstvo Krvavi obračun Kamere snimile ubojstvo dvojice mladića, policija osumnjičene uhitila u gaćama: "Prijetili su mi da će me isjeći mačetama"

Obiteljsko stablo

Prigožinova majka Violeta Prigožina prvi put je dodana na popis sankcija EU-a 2022. U ožujku je dobila žalbu protiv njih. Sankcije protiv nje naknadno su ukinute.

Opći sud EU-a naveo je u priopćenju za javnost objavljenom u ožujku da se veze između Violete i njezina sina temelje "isključivo na njihovoj obiteljskoj vezi i stoga nisu dovoljne da opravdaju njezino uključivanje na sporne popise".

83-godišnja Violeta Prigožina otvorila je umjetničku galeriju 2018. u Sankt- Peterburgu pod nazivom "Boje života". U prosincu prošle godine pokrenula je umjetničku emisiju "Spasiti, ne uništiti" o važnosti očuvanja spomenika kulture.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške ozljede Pas brutalno izgrizao muškarca koji je šetao sa svojim ljubimcem: "Podigao sam ga da ga zvijer ne zakolje"

Ljubov Prigožina, Prigožinova supruga, farmaceutkinja je koja je postala poslovna žena i vlasnica Agat LLC-a, podružnice Concord Management and Consulting LLC-a, tvrtke koju je osnovao Jevgenij Prigožin, prema švicarskim i francuskim listama sankcija. Ministarstvo financija SAD-a i EU dodali su je na popis sankcija 2022. godine.

Ruska novinska kuća New Izvestia, opisala ju je kao poslovnu ženu koja je vlasnica nekoliko odmarališta, tvornice čokolade i maloprodajnog mjesta u Sankt-Peterburgu.

Otkrio položaj trupa grupe Wagner?

Sin Jevgenija Prigožina Pavel Prigožin borio se zajedno s Wagnerovom skupinom u Siriji i dobio je Wagnerov crni križ za svoju vojnu službu.

Američko Ministarstvo financija 2022. godine sankcioniralo je Pavela navodeći da je on, uz svoju majku i sestru Polinu, igrao "razne uloge u Prigožinovu poslovnom pothvatu". Nisu otkrili više detalja o tome kako su bili uključeni u njegovo poslovno carstvo.

Ministarstvo financija napisalo je da Pavel kontrolira tri tvrtke: Lakhta Park, OOO, Lakhta Park Premium, OOO i Lakhta Plaza. Nije poznato čime se te tvrtke zapravo bave.

U prosincu je Pavel bio u središtu nagađanja da su njegove objave na Telegramu otkrile lokaciju Wagnerovih trupa ukrajinskom raketnom napadu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas na A1 Kombi naletio na moped na autocesti: Dvije osobe izgubile su život, policija objavila tko su poginuli

Uz Pavela, Prigožin ima i dvije kćeri - Polinu (31) i Veroniku (18). Natjecale su se na stotinama konjičkih natjecanja izvan Rusije u isto vrijeme kada je njihov otac na Telegramu protestirao protiv izdajnika među ruskim elitama koje su svoju djecu slale u inozemstvo.

Polina je poznata po tome što se žalila kako je teško osigurati cvijeće za vjenčanje, kada je uplovila u bračnu luku  u Konstantinovskoj palači u Sankt-Peterburgu 2015. godine. Polinu je također američko Ministarstvo financija navelo kao osobu koja igra ulogu u Prigožinovu poslovnom carstvu.

Vrlo se malo zna o Veroniki Prigožini, koja je dosad jedina članica Prigožinove uže obitelji za koju se javno ne zna da je sankcionirana u SAD-u ili EU-u.

FT je izvijestio kako se čini da je Prigožin to iskoristio kako bi izbjegao sankcije, pozivajući se na ruske korporativne podatke koji pokazuju da je Veronika postala vlasnica tvrtke koja kontrolira hotel u Sankt-Peterburgu 2022. godine.

Ruska agencija za civilno zrakoplovstvo Rosaviacia objavila je da su šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili među putnicima u zrakoplovu koji se srušio u Rusiji. Agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer, koji se u srijedu srušio u blizini Moskve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene