Australski vatrogasci u utorak vode utrku s požarima koji haraju jugoistokom zemlje, nastojeći iskoristiti nešto povoljnije vremenske uvjete i kišu prije novog toplinskog vala najavljenog za drugu polovicu tjedna.

Galerija


Iscrpljeni vatrogasci učvršćuju linije obrane, krče vegetaciju i pale kontrolirane požare prije porasta temperatura i snaženja vjetrova koji se očekuju u petak.

Vezani članci Vatrogasci još gase jahte koje su planule u Kaštel Gomilici - 3 Vatrogasci i jutros gasili požar u Marini Kaštela, neke jahte i dalje gore: "Nikako to ugasiti, stalno zalijevamo" Požari na otoku Fraser, Australija Drama na otoku pod zaštitom UNESCO-a: Vatra bjesni, stanovništvo bježi

Zapovjednik vatrogasne službe New South Walesa Shane Fitzsimmons kaže da su trenutačni uvjeti "mnogo povoljniji", no upozorava da se povratak vrućih dana očekuje krajem tjedna.

Deseci požara i dalje nekontrolirano gore istokom zemlje i strahuje se da bi se dva velika požara u New South Walesu i Victoriji mogla spojiti u neobuzdanu vatrenu stihiju.

Kiša je u ponedjeljak pružila umjereni predah, no nije bila dovoljno snažna da ugasi požare, a na nekim je mjestima otežala napore vatrogasaca koji nisu mogli paliti kontrolirane požare kako bi tako očišćena područja zaustavila nadolazeće požare.

Neobuzdana vatrena stihija

Od početka požara u rujnu život je izgubilo 25 osoba, više od 1800 domova je uništeno, izgorjelo je oko osam milijuna hektara raslinja i stradali su milijuni životinja.

Mnogi su požari toliko veliki da ih jedino snažna kiša može ugasiti.

Meteorološke službe izvijestile su o formiranju prvih ciklona na zapadu zemlje, što bi moglo najaviti dolazak spasonosne monsunske sezone. (Hina)