Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže još ekstremnije vrijeme

Australija uništena u strahovitim požarima, klimatski stručnjak upozorava: "Najgore tek dolazi!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok golemi požari gutaju dijelove Australije, a klimatolog upozorava da dolazi još ekstremnije vrijeme - ciklone, poplave i toplinske valove.

Stotine požara haraju Australijom i pustoše sve pred sobom. Istodobno, stručnjak za klimatologiju upozorava da "najgore tek treba stići" jer stiže sezona ciklona, poplava i iznimno visokih temperatura.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

Na australskom jugoistočnom priobalnom području, gdje divljaju požari, u ponedjeljak ujutro bilo je nešto kiše i vladali su blaži vremenski uvjeti, no kvaliteta zraka u pojedinim gradovima i dalje je na životno opasnoj razini zbog dima okolnih požara.

Neville Nicholls, profesor na Monash University u Melborneu kazao je da vrijeme toplinskih valova na jugu Australije tek dolazi. Temperature na tom području u subotu su dosegle do 50 stupnjeva. "Australija bi se trebala pripremiti na ekstremne vremenske uvjete u kojima će naše hitne službe i njihovi resursi biti dovedeni do ruba granica", opisao je Nicholls.

Stižu razorne poplave

"Dosadašnji požari samo su početak onoga što nas očekuje i vjerujem da će se o Australiji pisati i u sljedećim tjednima", dodao je. "Dok usmjeravamo resurse za oporavak, ne bismo trebali zanemariti da su pred nama veliki klimatski izazovi. Još smo mjesec dana udaljeni od najrizičnijeg vremena u kojem su toplinski valovi iznimno opasni. Moramo upozoriti građane da nema predaha te da budu oprezni jer bi obilne kiše koje se očekuju mogle donijeti i razorne poplave", najavio je Nicholls.

"Rizik od poplave povećava se onečišćenim tlom i nedostatkom vegetacije uzrokovanima sušom i požarima. Sjever Australije mogao bi biti posebno pogođen, no i jug zemlje je, nakon požara, u velikom riziku od poplava", zaključio je. Upozorenje stručnjaka stiglo je nakon formiranja ciklone Blake kraj zapadne obale Australije. Iz meteorološkog centra priopćeno je da se ciklona nalazi 335 km zapadno od zaljeva Kuri te da se kreće uz obalu, piše News.com.

Uginulo više od pola milijarde životinja

Najmanje je 25 ljudi poginulo u požarima, šestero su nestali, više od 1500 obiteljskih kuća je uništeno, a milijuni hektara zemlje opustošeni. Iako je ranije procijenjeno da je u požarima uginulo pola milijarde životinja, ekolog sa sveučilišta u Sydneyu Chris Dickson kaže da su stvarne brojke puno veće.

David Bowman, profesor na istraživačkom centru sveučilišta u Tasmaniji cijelu situaciju s požarima usporedio je s ratom. "Intenzitet požara, snaga uništavanja, veličina prostora na kojem su požari i opasnost koju nose su neobični. Nalazimo se usred ratne situacije, imamo masovnu evakuaciju, umiješala se vojska, imamo silno iscrpljene vatrogasce... teško je to objasniti drugačije", dodao je Bowman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene