Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašna formacija

ISIS se podijelio, rastu unutarnje borbe - Otkriveno i zbog čega!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seks ropkinje jazidskog porijekla, gubitak Kobanija i borba da se održi infrastruktura u područjima koje je zauzeo ISIS, stvaraju frakcije među militantima ISIS-a, smatraju stručnjaci.

Sve više izvještaja koji dolaze iz Islamske države upućuju na to da među stranim borcima rastu unutarnje borbe, dok se ISIS pokušava oporaviti od bombardiranja svojih uporišta u Iraku i Siriji, piše Independent.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tek je počeo MOĆNE GLASINE Ovo od Putina nije sve. Za džihadiste najgore tek slijedi Slika nije dostupna Život jedne djevojčice BIJEG IZ PAKLA Godinu dana nakon svega smije se kada priča o tome kako bi kaznila ISIL-ovce

Jordanske zračne snage tvrde da su umanjile sposobnosti ISIS-a za 20 posto, nakon što su pojačali zračne napade protiv militanata u osveti za smrt pilota Muatha al-Kasaesbeha. ISIS također pati financijski, jer su mu glavne rute koje povezuju teritorij - oštećene.

Jedna od najvećih stvari koje su uzrokovale frakcije među borcima jest odluka da se žene i djeca Jazidi razdijele borcima kao seksualno roblje, smatra Sajad Jiyad, istraživač na iračkom Institutu za ekonomsku reformu. Mnogi borci, kaže, ne shvaćaju da postoji trgovina otetim ženama.

IS objavio: Dolazimo u Rim. Talijani: Samo nemojte vlakom, uvijek kasni.

'To pokazuje da ne razumiju svi članovi ISIS-a prirodu te organizacije', objašnjava. Propagandni magazin ISIS-a 'Dabiq' objavio je članak u kojem opravdava praksu prodaje žena i djece. Jazidi se osuđuju kao nevjernici te su podijeljeni među članovima ISIS-a u skladu sa šerijatskim pravom. A mnogi stanovnici na teritoriju ISIS-a ne odobravaju takvu praksu.

Tenzije u ISIS-u su podignute i kada su se borci povukli iz Kobanija nakon obilnog bombardiranja tog grada. Mnogo je kritika palo na leđa zapovjednika koji nisu bili u stanju zadržati grad. O pojedinim smrtima zapovjednika ISIS nije objavio priopćenje, što Jiyad tumači kao vjerojatno pogubljenje u unutrašnjim bitkama.

Nedavno uhićenje jednog od klerika ISIS-a, nakon što se usprotivio paljenju jordanskog pilota, vodi do zaključka kako je brutalnost skupine ponekad tolika da se ne slažu svi članovi s njom. Međutim, ne postoje naznake da su najviše rangirani članovi skupine, smatra Jiyad, u svađi.

'Tenzije ipak jesu u porastu jer je sve više uhićenja i ubojstva unutar ISIS-a. Ali ISIS također dokazuje da je nevjerojatno otporan na intenzivan pritisak pa mislim da unutarnje podjele neće dovesti do urušavanja organizacije', rekao je Jiyad.

Tenzije bi se još mogle povećavati zbog životnih uvjeta onih koji žive pod kalifatom.

Loše usluge diljem teritorije ISIS-a događaju se zbog nedostatka novca, opreme, resursa i jer su gradovi pod njihovom kontrolom odsječeni od centralne Vlade. Lokalno stanovništvo okrivljava ISIS jer su oni odgovorni za održavanje usluga. Jedino zastrašivanje zadržava izljeve frustracije', zaključuje Jiyad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene