Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UN-ova agencija za izbjeglice rekla je u utorak da neće djelovati u "prihvatnim centrima" na grčkom otoku Lezbosu za migrante i izbjeglice koji su stigli iz Turske, nanoseći udarac dogovoru EU i Ankare sklopljenom prošli tjedan.


UNHCR je rekao da su migranti i izbjeglice zadržani protiv svoje volje u centrima na Lezbosu te da ih neće više tamo dovoziti. Dogovor EU-Turska prešao je crvenu crtu, naglasio je UNHCR.

Vezani članci Slika nije dostupna IZ NARUČJA U NARUČJE Na ovom mukotrpnom putu svaka treća osoba je dijete Slika nije dostupna Više od pola milijuna migranata prešlo Sredozemlje u 2015.

Svrha dogovora, koji je stupio na snagu u nedjelju, jest ubrzati postupak za novopridošle migrante u Grčku koji traže azil.

Do nedjelje, migranti pristigli na Lezbos mogli su napustiti migrantski kamp Moria i ići trajektom do kopna odakle je većina nastavljala dalje prema sjeveru preko balkanskih zemalja u namjeri da dođe do zapadne Europe, posebno Njemačke.

Sada se pretpostavlja da će biti zadržani u kampu Moria ili jednom od četiri druga centra na egejskim otocima Samosu, Kiosu, Lerosu i Kosu dok se ne riješe njihove molbe za azil.

UNHCR se protivi obaveznom zadržavanju svih pridošlih migranata, rekao je glasnogovornik UNHCR-a te dodao: "Donijeli smo načelnu odluku da se isključujemo iz transporta do kampa Moria i iz njega, jer nakon nedjelje više nije zajamčena sloboda kretanja", rekao je.

UNHCR je zabrinut zbog toga što je dogovor između EU i Turske "prerano proveden", rekao je i dodao da Grčka nema sustav na svojim otocima da prihvati tražitelje azila niti da ima primjerene uvjete da smjesti ljude koji čekaju na odluku. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju