Djevojci se razmatra status (Foto: AFP)
Djevojci se razmatra status (Foto: AFP) Foto: AFP

Ujedinjeni narodi pozvali su Australiju da razmotri izbjeglički prihvat u slučaju 18-godišnje djevojke iz Saudijske Arabije koja je otišla na Tajland u strahu da je njezina obitelj ne ubije, objavila je australska vlada u srijedu.


Tinejdžerica Rahaf Mohamed al Kunun stigla je u Bangkok tijekom vikenda i tamo je zatražila azil. Australija je rekla da će razmotriti prihvat ako visoki povjerenik za izbjeglice UNHCR-a procijeni da je izbjeglica.

Vezani članci Rahaf al Qunun (Foto: AFP) Kanadski premijer Trudeau potvrdio da je Kanada dala azil mladoj Saudijki Saudijska djevojka koja je pobjegla na Tajland (Foto: AFP) Otac Saudijke koja je pobjegla na Tajland i zatražila azil koji bi ju zaštitio upravo od obitelji, traži da ju vidi

"UNHCR poziva Australiju da razmotri izbjeglički prihvat u slučaju Rahaf Mohamed al Kunun", objavilo je australsko ministarstvo domovinske sigurnosti.

Ministarstvo je reklo da će razmotriti prihvat na "uobičajen način kao i u ostalim slučajevima koje uputi UNHCR".

Kunun je u Bangkok stigla u subotu i prvotno joj je zabranjen ulazak.

Ubrzo je počela postavljati poruke na Twitteru iz tranzitnog područja bangkoškog aerodroma kazavši da je pobjegla iz Kuvajta te da će joj život biti ugrožen ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

Za nekoliko sati kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta.

Tijekom 36 sati to je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku po kojoj se djevojka zrakoplovom morala vratiti kući.

Dopušteno joj je da uđe u Tajland i u utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji preko UNCHR-a.

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju. (Hina)