Donald Trump i Vladimir Putin (Foto: AFP)
Donald Trump i Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Povjerenstvo UN-ove Opće skupštine zaduženo za razoružanje odbilo je u petak zahtjev Rusije da se raspravlja o nacrtu rezolucije kojom se želi sačuvati ugovor o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) iz kojeg se Sjedinjene Države žele povući.


Tijekom glasovanja 55 zemalja je odbilo uvrstiti tu raspravu u agendu povjerenstva, 31 zemlja je bila 'za' a 54 su bile suzdržane, rekao je izvor u UN-u.

Vezani članci Anastasija Motičak, ukrajinska djevojčica odvedena u Rusiju Tisuće ukrajinske djece odvedeno je u Rusiju: ''Vikali su nam da smo nezahvalni i da se vratimo svojim fašistima'' Američki dron Američki dronovi ponovno lete, Pentagon poručio: "Neće nas zaustaviti incidenti s Rusijom"

Neke zemlje koje su odbile ruski zahtjev misle da je INF ponajprije u nadležnosti Vijeća sigurnosti. Rezolucije Vijeća obvezuju, za razliku od dokumenata koje donosi UN-ova Opća skupština.

Rusija je u raspravama istaknula, navodi ruski diplomatski izvor, da si pridržava pravo podnošenja nacrta rezolucije u UN-ovu Vijeću sigurnosti. No, SAD ima pravo veta u tom tijelu.

Moskva može predložiti i izravno glasovanje o rezoluciji na UN-ovoj Općoj skupštini (193 zemlje) a da je prethodno ne mora prihvatiti povjerenstvo za razoružanje.

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je u četvrtak navečer za AFP da očekuje glasovanje u Općoj skupštini "što je prije moguće".

Povlačenje će potaknuti ''novu utrku''

"Međunarodna zajednica mora reagirati u ovakvoj situaciji koja može imati apokaliptične posljedice" zbog američkog povlačenja, rekao je nešto ranije jedan ruski diplomat pred povjerenstvom.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 20. listopada da se SAD povlači iz INF-a, ugovora kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih raketa dometa od 500 do 5.000 km, koji je 1987. godine potpisao s Rusijom.

U ruskom nacrtu rezolucije, kako prenose mediji, "poziva se Rusiju i SAD da nastave konzultacije o ispunjavanju svojih obveza koje proistječu iz INF-a". Usto se zahtijeva obnova "konstruktivnog dijaloga o strateškim pitanjima koji će se temeljiti na načelima otvorenosti i međusobnog poštovanja".

U tekstu se ujedno izražava nada "da će taj dijalog pridonijeti budućem napretku u smanjenju nuklearnog oružja i jačanju međunarodne sigurnosti i stabilnosti".

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u srijedu da će američka odluka o povlačenju iz ugovora o nuklearnom oružju potaknuti novu "utrku u naoružavanju" i stvoriti "iznimno opasnu" situaciju.

Donald Trump i Vladimir Putin trebaju se sastati u Parizu 11. studenog. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju