Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN: Koštunica za Kosovo u okviru Srbije, Sejdiju za neovisnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a iza zatvorenih je vrata počelo raspravu o izvješću pregovaračke trojke SAD-EU-Rusija o posljednjem krugu neuspjelih pregovora Srbije i kosovskih vlasti.

Kao što je i za očekivati, srbijanski predstavnik traži Kosovo u okviru Srbije, a predstavnik kosovskih Albanaca neovisnost te pokrajine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti poručilo Srbiji 'Rasprava oko statusa Kosova mora biti okončana'

Na sjednici Vijeća sigurnosti sudjeluje i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a sudionicima sjednice obraćaju se srbijanski premijer Vojislav Koštunica te kosovski predsjednik Fatmir Seidiju.

Koštunica je u pripremljenom govoru na 11 stranica, uputio dramatičan poziv Vijeću sigurnosti UN na poštivanje međunarodno priznatih granica Srbije i naglasio kako Srbija neće pristati na ništa osim nastavka pregovora, u okvirima rezolucije 1244 do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja.

"Pozivam Vijeće da poštuje i podrži stajalište Srbije i odluči o
nastavku pregovora u okviru Rezolucije 1244", rekao je Koštunica u govoru.

"Ako umjesto nastavka pregovora dođe do jednostranih akata koji krše rezoluciju 1244, Srbija će ne samo godinu, za 10 godina, već zauvijek poštivati međunarodno pravo i smatrati Kosovo integralnim i neodvojivim dijelom svojeg teritorija", naglasio je.

Najavljujući da će Srbija poništiti albansko proglašenje neovisnosti Kosova, Koštunica je izrazio uvjerenost da će "nemali broj članica UN" nastaviti priznavati Srbiju u međunarodno priznatim granicama, te poštivati prava i čast milijuna Srba odbijajući "jednostranu neovisnost ilegalno stvorenog marionetskog entiteta".

Srbija, po Koštuničinim riječima, također smatra ilegalnim slanje misije EU-a na Kosovo bez nove rezolucije UN.

Kosovski predsjednik Seidiju, u pripremljenom je govoru, opisao genezu stradanja kosovskih Albanaca, ukidanje autonomnih prava i proces neuspješnih pregovora sa Srbijom.

"Umorni smo nakon dva desetljeća izolacije, rata i političkog limba", rekao je Seidiju koji je također pozvan da se obrati Vijeću sigurnosti, ali ne kao predstavnik zemlje članice UN-a.

On je izrazio spremnost kosovskih vlasti za punu provedbu plana UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija koji predviđa međunarodno nadziranu neovisnost Kosova, za razdoblje međunarodnog nadzora nad neovisnim Kosovom predviđeno planom, te spremnost za zaštitu srpske i drugih manjina i razvoj prijateljskih odnosa sa Srbijom i drugim susjednim zemljama.

Nakon zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti najavljene su izjave predstavnika stalnih članica Vijeća, glavnog tajnika UN-a i drugih sudionika.

Za razliku od prijašnjih sjednica VS-a posvećenih problemu Kosova danas pred sjedištem UN-a u New Yorku nema prosvjeda kosovskih Albanaca čija brojna zajednica živi u New Yorku i okolici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene