Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje globalnog zatopljenja

Ulaganja u 'zelene' gradove dobra za klimu i gospodarski rast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učinkovitije korištenje energije i ulaganja u zelenije gradove uvršteni su među 10 mjera koje bi mogle pridonijeti usporavanju globalnog zatopljenja i istovremeno gospodarskom rastu, doznaje se u utorak iz međunarodnog izvješća.

Mjere na 10 područja mogle bi rezultirati smanjenjem emisija štetnih plinova za 59 do 96 posto do 2030., kako bi se globalno zatopljenje držalo ispod dva stupnja Celzija iznad predindustrijske razine, koliko je maksimalno odredio UN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osjećaj kao da je 52,5 °C El Niño ubija! Crveno upozorenje izdano je za gotovo 3000 mjesta i gradova, temperature su nepodnošljive Klimatske promjene klimatski ekstremi Klimatologinja o opasnostima pred nama, ima li spasa? "Bojim se da smo svi zajedno zakasnili"

"Identificirali smo neke mjere koje najviše obećavaju (...) najisplativija je energetska učinkovitost", kazao je Felipe Calderon, bivši meksički predsjednik koji predsjeda Globalnim povjerenstveom o gospodarstvu i klimi (GCEC).

S.O.S. za Jadran: 'Hrvatski političari moraju napustiti ulaganja u projekte 'prljave energije''

On je pozvao 20 najjačih ekonomija svijeta da zadaju visoke globalne energetske standarde na području osvjetljenja, izgradnji kuća i zgrada te izradi automobila. GCEC procjenjuje da bi smanjenje potrošnje energije moglo potaknuti svjetsku ekonomsku proizvodnju za 18 bilijuna dolara do 2035.

Ulaganja u čišći gradski prijevoz u gradovima, ugradnja izolacija i bolje upravljanje otpadom moglo bi smanjiti emisiju štetnih plinova i zagađenje atmosfere te do 2050. donijeti uštedu od 16,6 bilijuna dolara.

Međunarodno izvješće je rezultat rada bivših šefova država, poslovnih čelnika, ekonomista i ostalih stručnjaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene