Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učinkovitije korištenje energije i ulaganja u zelenije gradove uvršteni su među 10 mjera koje bi mogle pridonijeti usporavanju globalnog zatopljenja i istovremeno gospodarskom rastu, doznaje se u utorak iz međunarodnog izvješća.


Mjere na 10 područja mogle bi rezultirati smanjenjem emisija štetnih plinova za 59 do 96 posto do 2030., kako bi se globalno zatopljenje držalo ispod dva stupnja Celzija iznad predindustrijske razine, koliko je maksimalno odredio UN.

Vezani članci Orao s kamerom na leđima preletio Alpe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pogled iz ptičje perspektive: Orao s kamerom preletio iznad Alpa i pokazao posljedice klimatskih promjena Ilustracija: Thinkstock "Ovakvo globalno zatopljenje dosad nije viđeno, razina mora ubrzano raste"

"Identificirali smo neke mjere koje najviše obećavaju (...) najisplativija je energetska učinkovitost", kazao je Felipe Calderon, bivši meksički predsjednik koji predsjeda Globalnim povjerenstveom o gospodarstvu i klimi (GCEC).

S.O.S. za Jadran: 'Hrvatski političari moraju napustiti ulaganja u projekte 'prljave energije''

On je pozvao 20 najjačih ekonomija svijeta da zadaju visoke globalne energetske standarde na području osvjetljenja, izgradnji kuća i zgrada te izradi automobila. GCEC procjenjuje da bi smanjenje potrošnje energije moglo potaknuti svjetsku ekonomsku proizvodnju za 18 bilijuna dolara do 2035.

Ulaganja u čišći gradski prijevoz u gradovima, ugradnja izolacija i bolje upravljanje otpadom moglo bi smanjiti emisiju štetnih plinova i zagađenje atmosfere te do 2050. donijeti uštedu od 16,6 bilijuna dolara.

Međunarodno izvješće je rezultat rada bivših šefova država, poslovnih čelnika, ekonomista i ostalih stručnjaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook