Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jučer je pronađeno još 17 tijela iz Airbusa 330 koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima pao u ocean 1. lipnja te u smrt odveo 228 putnika i članova posade.


Sve ukupno spasioci su pronašli 41 tijelo koje će helikopterom biti prebačeno u Brazil na identifikaciju koja će se danas održati, piše APTN. Još uvijek se nestalim smatra 187 tijela za kojima se intenzivno traga.

Vezani članci Keksi (Foto: Getty) SAD najavio nove carine od 25 posto na europske proizvode među kojima su keksi, salame, jogurti, maslac... Slika nije dostupna Crnim kutijama još ni traga

>> 'Ne letite A330 i A340 dok se ne promjene mjerači brzina'
 

Federalna policija posjećuje obitelji stradalih putnika kako bi prikupili predmete pomoću kojih će lakše odraditi identifikaciju. Marco Tulio Moreno, čija su oba roditelja bila na kobnom letu Airbisa 330, kaže da članovi obitelji ne žele biti primorani i osobno sudjelovati u identifikaciji, osim ako to sami ne odaberu. 

Tko je isključio automatskog pilota?

'DNK analiza bi trebala sa sigurnošću pokazati u kojoj je osobi riječ', rekao je Moreno. Predočenjem na kojem su mjestu u zrakoplovu žrtve sjedile i proučavanjem njihovih ozljeda možda pomogne u objašnjenju zbog čega je zrakoplov završio u oceanu. Kako još nije pronađena crna kutija, istražitelji će se fokusirati na senzore za mjerenje brzine koji su davali krive podatke. No, ključni podatak istrage fokusiran je na 24 automatske poruke koje su poslane s aviona u zadnjoj minuti njegova leta.

Signali su pokazivali da automatski pilot nije bio uključen, kažu istražitelji, no još im uvijek nije jasno je li automatskog pilota isključio glavni pilot ili je zbog određenih poteškoća sam prestao raditi. Istražitelji također detaljno pregledavaju Air Francneov vertikalni stabilizator iz dijela repa, koji je pronađen kako pluta oceanom.

Počinje potraga za crnim kutijama

Francuska nuklearna podmornica Emeraude danas počinje potragu za crnim kutijama. Kapetan Christophe Prazuck izjavio je kako je pohodnju početi tijekom jutra te danas obaviti prvu zonu ptretraživanja 20x20 nautičkih milja. Objasnio je kako će svakog dana mijenjati zonu pretraživanja u koje će se uključiti i plovilo francuske mornarice.

I Pentagon se uključio u potragu poslavši u vode ispred brazilske obale dva instrumenta za slušanje koja mogu otkriti i locirati signale iz crnih kutija na dubini do 6100 metara. Kada se crne kutije otkriju, tri podmorska robota s francuskg broda Pourquoi Pas iznijet će ih na površinu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju