Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazilska vojska s otoka Fernando da Noronha prevezla je još 12 tijela žrtava palog francuskog zrakoplova Airbus A330. na otoku se nalazi još 13 tijela koja trebaju biti prebačena na kopno, kako bi ih istražitelji mogli identificirati i otkriti tragove ozljeda na njihovim tijelima, koje bi sugerirale na uzrok pada zrakoplova.


Dosad je na kopno prebačeno 30 tijela žrtava, 16 od kojih su još u utorak na kopno prebačeni zrakoplovom, a dvoje vojnim helikopterima. U međuvremenu, francuska nuklearna podmornica nastavlja potragu za crnim kutijama francuskog zrakoplova, a plan je da dnevno pretraži područje od 35 kvadratnih kilometara, ne bi li uspjela sonarom uhvatiti signal obaju crnih kutija, s dna Atlantskog oceana.

Vezani članci Nastavak potrage za Matejem Perišem Oglasila se misteriozna Splićanka koju je Matej posljednju nazvao: "To mi je najveća muka od svega" Potraga za Matejem Perišem Je li na snimci stvarno Matej? Vještak objasnio zašto je potrebno 30 dana da se to utvrdi

Ukoliko crne kutije budu locirane, iz nuklearne podmornice upravljat će mini podmornicom Nautile, koja je sličnu ulogu imala i u potrazi za Titanicom. Ipak, glasnogovornik francuske vojske Christophe Prazuck, nije izrazio prevelik optimizam i nadu u pronalazak crnih kutija. Utrka s vremenom počela je prije 11 dana, a potraga nema nikakav opipljiv trag, koji bi ih pravilno usmjerio u pretraživanju dna oceana.

>> Sumnja se da su Airbus srušili teroristi

Generalni direktor Air France-KLM-a Pierre-Henri Gourgeon je izjavio u četvrtak da 'nije uvjeren' da su mjerači brzine uzrok nesreće Airbusa Air France 1. lipnja, i potvrdio da se oni ubrzano mijenjaju na zrakoplovima A330/A340.

'Ubrzali smo taj program jer znamo da je u toj nesreći postojao problem mjerenja brzine', izjavio je Gourgeon. Na kritike o netransparentnosti komunikacija Air Francea nakon nesreće, povišenim tonom je rekao da 'nije uvjeren da su mjerači brzine uzrok nesreće i zato nema razloga dati priopćenje'. Pod pritiskom pilota uprava im je odobrila zamjenu mjerača brzine u zrakoplovima tipa A330 i A340 u sljedećih nekoliko dana, izvijestio je u utorak SNPL, većinski sindikat Air Francea.

Inače, spasioci su do sada pronašli 41 tijelo putnika i članova posade poginulih u padu Airbusa. Prekjučer je pronađen i velik dio repa zrakoplova, što je za spasioce značajno, jer oni na osnovu tog pretpostavljaju da im to sužava širinu potrage za nestalim crnim kutijama. To područje trebala bi dubinski 'pročešljati' i francuska nuklearna podmornica Emeraude te ratni brod koji ima robotske podmornice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju