Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće Interparlamentarne unije

Ukupan udio žena u parlamentima iznosi 18 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je broj žena u parlamentima širom svijeta porastao za 60 posto u posljednjih 13 godina, udio žena u ukupnom broju parlamentaraca iznosi tek nešto više od 18 posto, objavljeno je u četvrtak u godišnjem izvješću Interparlamentarne unije.

Ujedinjeni narodi nadali su se da će udio žena u parlamentima diljem svijeta još 1995. dostići brojku od 30 posto. No, taj je cilj ostvaren u samo 39 zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Ured, ilustracija Višestruke prepreke Što je stakleni strop i kako ga riješiti? "Politika je baš jedan primjer boys cluba", "Brojevi su neminovni i pričaju svoju priču"

Jedino u Ruandi žene imaju većinu u parlamentu, čine 56 posto zastupnika. No, za to su dvojaki razlozi, jedan je tzv. 'ženska kvota od 30 posto', a drugi je razlog veliki broj udovica nakon genocida iz 1994., zbog čega su se žene jače angažirale u političkom životu svoje zemlje.

Kad su u pitanju Sjedinjene Američke Države, tamo žene u oba doma Kongresa imaju udio od 17 posto, što je nešto manje od svjetskog prosjeka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene