Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je broj žena u parlamentima širom svijeta porastao za 60 posto u posljednjih 13 godina, udio žena u ukupnom broju parlamentaraca iznosi tek nešto više od 18 posto, objavljeno je u četvrtak u godišnjem izvješću Interparlamentarne unije.


Ujedinjeni narodi nadali su se da će udio žena u parlamentima diljem svijeta još 1995. dostići brojku od 30 posto. No, taj je cilj ostvaren u samo 39 zemalja.

Vezani članci Devet je Gradova za mlade - 4 Čak 32 grada su to htjela, no samo ih je devet uspjelo zadovoljiti visoke kriterije i dobiti titulu Grada za mlade Zapele (Foto: ebaumsworld.com) - 2 Cure zapele na najčudnijim mjestima: One su čudotvorci, kako im je to uspjelo?

Jedino u Ruandi žene imaju većinu u parlamentu, čine 56 posto zastupnika. No, za to su dvojaki razlozi, jedan je tzv. 'ženska kvota od 30 posto', a drugi je razlog veliki broj udovica nakon genocida iz 1994., zbog čega su se žene jače angažirale u političkom životu svoje zemlje.

Kad su u pitanju Sjedinjene Američke Države, tamo žene u oba doma Kongresa imaju udio od 17 posto, što je nešto manje od svjetskog prosjeka.