Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predani kolegama iz OESS-a

Ukrajinski pobunjenici pustili četiri od osam promatrača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobunjenici na istoku Ukrajine oslobodili su u petak četiri od osam međunarodnih promatrača koje su zatočili prije mjesec dana, kao znak dobre volje za postizanje političkog rješenja sukoba što je dosad odnio stotine života.

Proruski ustanici uhitili su osam promatrača OESS-a koji su nadzirali provedbu sporazuma o smirivanju napetosti postignutog u Švicarskoj u travnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slavili 'masovno da' cijelu noć 'Bilo je vrlo lako prebrojati listiće jer je broj onih koji su glasali protiv izuzetno nizak' Slika nije dostupna Poruka separatistima Referendum donio tenzije: 'To je korak u ponor'

Promatrače iz Švicarske, Turske, Estonije i Danske, pripadnike misije od stotinu članova, teško naoružani pobunjenici dovezli su do hotela u središtu Donjecka gdje su ih predali kolegama iz OESS-a. Ostala četiri ostaju u zatočeništvu u obližnjoj regiji Luhanska.

Zapad pojačava pritisak na Moskvu

"Bio je to dug put i ovo puštanje je plod dobre volje i ničim nije bilo uvjetovano", rekao je Aleksander Borodaj, premijer samoproglašene Narodne Republike Donjeck. "Nadam se da možemo ubrzati puštanje na slobodu preostala četiri promatrača", dodao je.

Oslobađanje promatrača rezultat je razgovora između posrednika iz kijevske vlade, OESS-a, Rusije i pobunjeničkih vođa.

Primirje između ustanika i vlade, koje istječe kasnije u petak, narušeno je brojnim incidentima, uključujući i obaranje ukrajinskog vojnog helikoptera ranije ovoga tjedna kada je poginulo svih devet članova posade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene