Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum 16. ožujka

Krimski parlament: 'Pripajamo se Rusiji!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacija u Ukrajini i dalje je napeta. Krimski parlament, koji ne prizanje trenutnu ukrajinsku vlast, donio je jednoglasnu odluku o pripojenju Rusiji!

Krimski parlament donio je jednoglasnu odluku o pripojenju Rusiji, a konačna će odluka biti donesena na referendumu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima

14:31 Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da povećava 'napetost' i sudjeluje u 'provokacijama' u njegovoj zemlji, neposredno prije početka izvanrednog europskog summita o krizi. 'Je li Rusija spremna riješiti sukob i stvarno raspravljati o načinu stabiliziranja situacije ili još uvijek nije i hoće li pokušati povećati napetost, kao što je učinila zadnjih sati ponovnom blokadom ukrajinskih pomorskih snaga?', upitao je Jacenjuk pred novinarima po završetku susreta s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

Schulz je ustvrdio i ruske 'provokacije' na Krimu, dodajući da će se, ako se potvrde, raditi o 'realno dramatičnoj situaciji'. 'Nije to samo kriza između Ukrajine i Rusije, to je kriza u Europi', kazao je Jacenjuk. 'Ponovno su blokirali ukrajinske pomorske snage, dakle još uvijek izazivaju sukobe i napetost. Tražimo od njih da povuku svoje snage', inzistirao je on. 'Moramo se suočiti hitno s tim problemom, spremni smo pronaći rješenje u kontaktnoj skupini, spremni smo pronaći izlaz' iz krize 's EU, SAD-om i Rusijom', rekao je on. 'Tražimo od Rusije da kaže je li spremna očuvati mir i stabilnost u Europi ili želi biti pokretač novih provokacija i napetosti', zaključio je on.

13:23 Krimski je parlament donio jednoglasnu odluku o pripojenju Rusiji, javila je agencija RIA, a prema istom izvoru tu bi odluku trebali na referendumu 16. ožujka potvrditi stanovnici toga ukrajinskog poluotoka.

Zamjenik predsjednika krimske vlade Rustan Temirgalijev najavio je, kako prenosi RIA, da će se birači na referendumu odlučivati između dva pitanja. 'Prvo je, jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalni subjekt? Drugo pitanje glasit će, jeste li za obnovu ustava Krima iz 1992. godine?', rekao je Temirgalijev.

12:30 Ukrajinski koncern Ukroboronprom, koji okuplja državna poduzeća obrambene industrije, priopćio je da sva poduzeća na teritoriju Ukrajine rade normalno unatoč napetoj situaciji u zemlji te je poručio stranim partnerima da će provesti sve potpisane ugovore na vrijeme.

'Sva poduzeća koncerna, uključujući i ona na Krimu, normalno rade u skladu sa standardnim proizvodnim procesima', rekao je glavni direktor Ukroboronproma Sergij Gromov u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici koncerna. 'Mi ćemo osigurati stabilan rad poduzeća, ispunjavanje svih proizvodnih planova koncerna...', rekao je Gromov. Istaknuo je da politička situacija u Ukrajini neće imati utjecaja na realizaciju ugovora sa stranim partnerima. Gromov je poručio stranim partnerima da će 'koncern provesti sve potpisane ugovore na vrijeme i kvalitetno unatoč napetostima u zemlji'.

'Ukroboronprom je bio, jest i ostat će pouzdan predstavnik Ukrajine na području međunarodne vojno-tehničke suradnje', istaknuo je. Ovaj koncern koji okuplja 134 državna poduzeća obrambene industrije. Jedno od tih poduzeće je i remontni zavod u Odesi gdje se na remontu nalazi dvanaest hrvatskih MiG-ova. Još prije nekoliko dana MORH je priopćio da stanje u Ukrajini ne utječe na remont hrvatskih zrakoplova, koji kasni već mjesecima, ali zbog problema s navigacijskim sustavom češkog proizvođača.

Ustav iz 1992. definira Krim kao dio Ukrajine. Krimski je parlament u četvrtak jednoglasno podupro odluku o pripajanju Rusiji, javila je RIA. Zastupnici su glasovali da Krim 'pristupi Ruskoj Federaciji s pravima subjekta Ruske Federacije'. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o toj odluci.

9:56 Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović posjetit će Kijev, istočnu Ukrajinu i Krim kako bi nadgledao situaciju s ljudskim pravima na tim područjima, objavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

'Odlučio sam uputiti pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev, istočni dio zemlje i Krim kako bi nadgledao situaciju u vezi s ljudskim pravima', priopćio je Ban. Očekuje se da će Šimonović, veteran hrvatske diplomacije i bivši ministar pravosuđa, na Krim stići tijekom vikenda.

Objava da će Šimonović u Ukrajinu uslijedila je nekoliko sati pošto je posebni izaslanik UN-a Robert Serry skratio svoje posjet Krimu jer su ga tamo napali pripadnici proruske milicije.

Otet ukrajinski pukovnik, UN-ov izaslanik otjeran s Krima!

9:12 Ukrajinska zastava ponovno se zavijorila na zgradi administrativne uprave u Donetsku. Prorusi koji su je skinuli, napustili su zgradu preko noći, te je vraćena ukrajinska zastava, javlja Reuters.

Ukrajinska je policija u četvrtak ujutro izbacila proruske prosvjednike iz zgrade područne državne uprave u Donjecku, rusofonskom gradu na istoku te bivše sovjetske republike i privela 75 osoba u toj akciji, doznaje se od policijskog izvora. Nakon akcije, stotinjak prosvjednika okružilo je zgradu koju su u ponedjeljak bili zauzeli protivnici nove proreuropske vlade u Kijevu, tražeći približavanje Moskvi.

Donetsk je inače rodni grad svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča kojem je EU jučer zamrznula imovinu na području Unije, obavljeno je u službenom listu EU 'Official Journal of the European Union'.

Zbogom zlatni wc-i: EU zamrznuo imovinu Janukoviču i 17 ostalih dužnosnika

Donjeck, izborna jedinica svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, nalazi se u Donbasu (Donjecki bazen), bogatom ležištima ruda, nekoliko desetaka kilometara od ruske granice. Vlasti su još u srijedu preuzele nadzor nad zgradom područne državne uprave koju su evakuirali uz obrazloženje da su primili dojavu o podmetnutoj bombi, ali su nakon nekoliko sati ponovo morali popustiti pod novim naletom prosvjednika.

Svaki put kad bi zauzimali zgradu u kojoj je ured guvernera, prorusi bi izvjesili ruske zastave umjesto ukrajinskih. Imenovali su svog 'guvernera', Pavela Gubarjeva, ne priznajući ovlasti Sergija Taruta, kojeg su imenovale nove proeuropske vlasti u Kijevu. Ukrajinsko glavno državno odvjetništvo objavilo je u srijedu da počinje istragu o Gubarjevu zbog 'povrede teritorijalne cjelovitosti'.

Gubarjev je nakon napada u četvrtak ujutro rekao da je na slobodi. 'U svom stanu sam', rekao je u telefonskom razgovoru. Istodobno su pristaše teritorijalne cjelovitosti te bivše sovjetske republike u srijedu navečer uspjeli okupiti desetak tisuća ljudi na Lenjinovu trgu. Nakon skupa izbila je svađa u kojoj je sudjelovalo više desetaka pristaša obiju strana koje je policija zatim uspjela razdvojiti.

Pro ruske snage de facto već posjeduju ukrajinski poluotok Krim na kojem rusi imaju vojnu bazu, a Kijev tvrdi da prosvjednicima upravlja Moskva te da traže opravdanje za mogući napad iz Rusije.

VIDEO Na Krim stigli pripadnici 'Četničkog pokreta'!

Podsjetimo, danas se sastaju čelnici i predsjednici vlada država članica Europske unije kako bi razgovarali o krizi u Ukrajini. Na razgovorima će sudjelovati i premijer Ukrajine Arsenij Jatsenjuk.

Neke članice, naročito one s istoka Europe, traže jače sankcije za Rusiju, a zapadne su više sklone posredovanju.

Oko Ukrajine angažira se i SAD. Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u srijedu s britanskim premijerom Davidom Cameronom o situaciji u Ukrajini. Izjavili su da je pad zabilježen posljednjih dana na ruskom tržištu dionica znak da je 'Rusija već počela plaćati cijenu za svoje akcije, kao što je smanjenje povjerenja ulagača u Rusiji', navodi Bijela kuća. (I.D. / Hina)

Medvedev: Radimo sve da se brže dođe do ruskog državljanstva

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene