Obavijesti Pretražite Navigacija
Ukrajinska kriza

Sankcije pljušte na sve strane: Pogledajte koje su zemlje i kako reagirale na poteze Rusije

Ilustracija
Ilustracija Foto: Pixsell/AFP
Učinak sankcija protiv Rusije koje su SAD, EU i Britanija objavili u utorak i koje se odnose na ruske banke i njihovo poslovanje u inozemstvu vjerojatno će biti minimalan, piše britanska agencija Reuters.

Zapadne vlade za sada čuvaju u rezervi puno veće pakete sankcija za slučaj eskalacije krize.

To znači da ruski bankari ili njihovi zapadni kolege koji su izloženi toj zemlji neće gubiti puno sna.

Doista, američke banke ne očekuju da će globalne sankcije imati veliki utjecaj na poslovanje američkih banaka ili izazvati rast rizika, s obzirom na to da su zajmodavci malo izloženi ruskom gospodarstvu, rekla su trojica bankara upoznatih s razmišljanjem industrije.

Evo kako su banke ciljane i koje mjere bi mogle teže pogoditi:

Što je dosad objavljeno?

Europski ministri vanjskih poslova pristali su sankcionirati 27 pojedinaca i entiteta, uključujući banke koje financiraju ruske političare i operacije na odcijepljenim teritorijima.

Paket sankcija obuhvaća i sve članove donjeg doma ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje odcijepljenih regija.

Britanija je uvela sankcije Genadiju Timčenku i još dvojici milijardera koji su bliski povezani s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te protiv pet banaka - Rosija, IS Bank, GenBank, Promsvjazbank i Crnomorska banka.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i ruski tenk SEPARATISTI TRAŽE VOJNU POMOĆ VIDEO Glasnogovornik Pentagona: "Vjerujemo da ruske snage i tenkovi ulaze u Donbas." Jedna europska država odustala od sankcija Rusiji

Zajmodavci su relativno mali i samo je vojna banka Promsvjazbank na popisu važnih kreditnih institucija ruske središnje banke.

Banka Rosija već je pod američkim sankcijama od 2014. zbog bliskih veza s dužnosnicima Kremlja.

Washington je uveo sankcije Promsvjazbanki i VEB banci.

Također je pojačao ograničenja za ruski državni dug. Američki predsjednik Joe Biden objasnio je da to da znači da ruska vlada neće imati pristupa financiranju na Zapadu.

Pročitajte i ovo Denis Ivančić LOŠA ISKUSTVA IZ 2014. Denis već dvije godine živi u Ukrajini: "Ukrajinci su bijesni zbog Putinova poteza. Svi se nadaju da neće biti rata, ali..."

Ministarstvo financija SAD-a priopćilo je da proširuje postojeće zabrane na sudjelovanje na sekundarnom tržištu za obveznice koje su nakon 1. ožujka izdale ruska središnja banka i drugi subjekti.

Ruske dolarske obveznice povećale su svoje gubitke nakon objave američkih sankcija, a one dugotrajnije pale su na rekordno niske vrijednosti, pokazali su podaci.

Kakav će biti učinak?

Za sada - minimalan.

Velike ruske banke duboko su integrirane u globalni financijski sustav, što znači da se sankcije najvećim institucijama mogu osjetiti daleko izvan granica zemlje.

No, nove sankcije usmjerene su na manje zajmodavce.

Mjere usmjerene na banke još nisu tako opsežne kao one koje su uvedene nakon ruske aneksije Krima 2014., iako su mnoge od tih sankcija i dalje na snazi.

Zatim je Zapad stavio određene pojedince na crnu listu, pokušao ograničiti pristup ruskih državnih financijskih institucija zapadnim tržištima kapitala, ciljao je na veće državne zajmodavce i nametnuo široko rasprostranjena ograničenja u trgovini tehnologijom.

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović SITUACIJA NA ISTOKU Stručnjak za međunarodne odnose o potezu Rusije: "Ovo može eskalirati dosta brzo i pretvoriti se u pravi rat"

Nove britanske mjere nisu nametnule ograničenja najvećim državnim bankama, ukinule pristup kapitalu ruskim tvrtkama niti izbacile druge istaknute takozvane ruske oligarhe iz Britanije.

Dionice najvećih ruskih banaka, Sberbanke i VTB-a, porasle su nakon što su te grupe pod državnom kontrolom izbjegle sankcije.

Analitičari kažu da su ruske institucije sposobnije nositi se s ograničenim sankcijama nego prije osam godina, a ruske državne banke smanjile su svoju izloženost zapadnim tržištima.

Rusija se od 2014. udaljila od američkih državnih obveznica i dolara - euro i zlato čine veći dio ruskih rezervi nego dolari, prema siječanjskom izvješću Instituta za međunarodne financije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Vlatko Cvrtila za DNEVNIK.hr Gdje je Hrvatska u sukobu na istoku i kako se miješaju nove karte: "Mirno doba je iza nas. Ulazimo u početak hladnog rata 2.0"

Rusija također ima snažnu makroekonomsku obranu, uključujući velike valutne rezerve od 635 milijardi dolara, cijene nafte blizu 100 dolara po barelu i nizak omjer duga i BDP-a od 18 posto u 2021.

"Ove današnje nisu bile toliko značajne", rekao je Samuel Charap, viši politolog u neprofitnoj, nestranačkoj korporaciji RAND Corporation, o američkim sankcijama.

"Pitanje je kamo idemo odavde", rekao je. "Sve sam pesimističniji i mislim da postoji velika vjerojatnost značajnih daljnjih ruskih vojnih akcija i mislim da ćemo u tom slučaju vjerojatno vidjeti neke od stvarno kvalitativno razornijih mjera nego u prošlosti."

Što će uslijediti?

EU je objavio da je spreman nametnuti "ogromne posljedice" po rusko gospodarstvo, ali je također upozorio da, s obzirom na bliske energetske i trgovinske veze EU-a s Rusijom, želi postupno jačati sankcije.

Dužnosnici mjere od utorka smatraju prvim krugom.

Osim zajmodavaca koji posluju izravno s odcijepljenim regijama, još nije jasno kada će i hoće li EU ciljati najveće banke.

Washington je pripremio niz mjera uključujući zabranu američkim financijskim institucijama da obrađuju transakcije za velike ruske banke prekidom "korespondentskih" bankarskih odnosa, rekli su izvori za Reuters prošlog tjedna.

Onemogućavanje međunarodnog plaćanja teško bi pogodilo Rusiju.

Te se mjere, međutim, mogu držati u rezervi.

Ruski Sberbank i VTB suočit će se s američkim sankcijama ako Moskva nastavi s invazijom na Ukrajinu, rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije.

Ako takve banke doista budu ciljane, američke banke bi se mogle suočiti s odmazdom, rekao je Charap, koji je ukazao na kibernetičke napade kao na potencijalno oružje koje bi se moglo upotrijebiti.

Što bi predstavljalo najteži udarac?

Ono čega se banke u regiji i zapadni vjerovnici najviše boje je mogućnost da Rusiji bude zabranjen pristup široko korištenom globalnom platnom sustavu SWIFT, koji koristi više od 11.000 financijskih institucija u više od 200 zemalja.

Takav bi potez teško pogodio ruske banke, ali posljedice su složene. Zabrana korištenja SWIFT-a bi otežala europskim vjerovnicima da vrate svoj novac, a Rusija već stvara alternativni sustav plaćanja.

Podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS) pokazuju da europski zajmodavci drže lavovski dio od gotovo 30 milijardi dolara izloženosti stranih banaka Rusiji.

Najizloženije banke

Europske banke, osobito one u Austriji, Italiji i Francuskoj, najviše su izložene Rusiji i bile su u stanju pripravnosti ako vlade uvedu nove sankcije.

Prema podacima BIS-a, sve talijanske i francuske banke imale su potraživanja od oko 25 milijardi dolara od Rusije u trećem tromjesečju 2021.

Austrijske banke imale su 17,5 milijardi dolara. To je u usporedbi s 14,7 milijardi dolara za Sjedinjene Države.

Među najizloženijim zajmodavcima je austrijski RBI, koji ima velike operacije u Rusiji i Ukrajini. Rečeno je da će "krizni planovi" stupiti na snagu ako se stvari pogoršaju. Njegove su dionice u utorak pale za 7,5 posto.

Mnoge su strane banke, međutim, značajno smanjile svoju izloženost Rusiji od 2014., zbog čega su neki bankari manje zabrinuti zbog prijetnje sankcijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene