Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pošiljka iz Njemačke

Oklopna vozila, tenkovi, protuzračna obrana: Ukrajini stiže novi veliki paket vojne pomoći

Njemački tenk Leopard 2
Njemački tenk Leopard 2 Foto: Afp
Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da će Njemačka Ukrajini poslati novi paket naoružanja u vrijednosti od 700 milijuna eura.

Njemačka će Ukrajini poslati novi paket naoružanja u vrijednosti od 700 milijuna eura, najavio je njemački ministar obrane Boris Pistorius uoči NATO samita u Vilniusu u utorak.

"Njemačka će Ukrajini staviti na raspolaganje daljnjih 40 oklopnih transportera Marder, 25 Leopard I tenkova te nove sustave protuzračne obrane Patriot“, rekao je Pistorius uoči odlaska u Vilnius.

Pročitajte i ovo Mrtav muškarac u moru - 3 provodi se očevid FOTO Strava kod Splita: Iz mora izvukli mrtvog muškarca, pronašli i oštećen brod

Osim ovog naoružanja, planirana je i isporuka veće količine streljiva, dronova kao i logističke opreme.

"Njemačka ovim paketom pridonosi ukrajinskoj izdržljivosti u obrambenoj borbi protiv ruskog napada", istaknuo je Pistorius.

Njemački ministar obrane je rekao kako Njemačka, s obzirom na povećane potrebe NATO partnera, tjedno stavlja na raspolaganje i dva leta zračnih transportera. Njemački kancelar Olaf Scholz i Boris Pistorius će odmah na početku samita u Vilniusu i službeno objaviti novi vojni paket za Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Srebrenica Alma Mustafić Ispovijest preživjele iz autobusa iz Srebrenice: "Krvavi nož i šapat 'silovane'"

Njemačka je od početka ruskog napada na Ukrajinu odobrila 3,9 milijardi eura za isporuke za koje je potrebna dozvola njemačke vlade, pri čemu se uglavnom radi o naoružanju. Isporuke za koje nije potrebno odobrenje, poput sanitetske pomoći, tu nisu uračunate. Nakon SAD-a, Njemačka je najveći dobavljač oružja Ukrajini.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, 38 posto Nijemaca ne podržava isporuku oružja u ovom obujmu, dok 18 posto smatra da bi Ukrajini trebalo slati još više naoružanja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene