Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Nuklearka u Zaporižju nastavlja crpiti vodu kod puknute brane. Ukrajina očekuje poziv u NATO: "To može stvoriti signal"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp
Nuklearna elektrana Zaporižja pod ruskom okupacijom planira nastaviti sa crpljenjem vode iz ostataka golemog rezervoara kod obližnje brane koja je pukla prije dva tjedna, priopćila je u srijedu UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA-a je priopćila prošloga tjedna kako nije jasno hoće li biti moguće crpiti vodu iz rezervoara za hlađenje reaktora najveće europske nuklearne elektrane, uzimajući u obzir koliko je pala razina vode u rezervoaru.

Iako se postrojenje može osloniti na druge izvore vode, uključujući i jezero za hlađenje u kojemu prema IAEA-i ima vode za mjesec dana, sve što se može crpiti iz rezervoara trebalo bi dati više vremena prije obnove zaliha.

"Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja (ZNPP) planira nastaviti s crpljenjem vode koja je još uvijek dostupna unatoč velikom gubitku vode u akumulacijskom jezeru Kahovka uzrokovanom uništenjem nizvodne brane ranije ovog mjeseca", stoji u priopćenju IAEA-e.

Pročitajte i ovo Ostaci mađarskog helikoptera Dim iznad kanjona Čikole FOTO/VIDEO Objavljene prve fotografije ostataka mađarskog helikoptera, mještani u šoku: "Kao da je pala bomba na Hirošimu"

U protekla dva tjedna elektrana je dobivala vodu za hlađenje reaktora je iz obližnje termoelektrane (ZTPP).

Taj takozvani ispusni kanal također je korišten za zamjenu vode u rashladnom bazenu koja je isparila, rekla je IAEA.

"Kao rezultat toga, a u skladu s očekivanjima, razina vode u kanalu opadala je do 10 centimetara dnevno i trenutačno je izmjerena na nešto više od 17 metara. Još uvijek se predviđa da će voda u ovom kanalu osigurati hlađenje za više tjedana, “ priopćila je IAEA.

"ZNPP se sada priprema za dopunu ispusnog kanala ZTPP-a", dodaje se.

Ukrajina i NATO savez

Ukrajina očekuje da će biti pozvana u NATO s "otvorenim datumom" na samitu vojnog saveza u Vilniusu sljedećeg mjeseca, rekao je u srijedu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

Jermak je rekao da bi došlo do demoralizacije Ukrajinaca ako NATO ne donese "snažnu" odluku na samitu 11./12. srpnja te da je Kijev već pokazao na bojištu kako je spreman pridružiti se NATO-u.

"Očekujemo da će Ukrajina biti pozvana u NATO s otvorenim datumom", rekao je Jermak na webinaru think tanka Atlantic Council. "To može stvoriti signal", dodao je.

Predsjednik Volodimir Zelenski snažno se zalaže za članstvo Ukrajine u NATO-u, ali je također kazao kako shvaća da je nemoguće pridružiti se dok bjesni rat.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Priča se o regresu? Doznajte imate li na njega pravo i kada ga poslodavac mora isplatiti

Jermak je rekao da su u tijeku konzultacije između Sjedinjenih Država i Ukrajine o mjerama koje će čelnici NATO-a odobriti u Vilniusu za jačanje sigurnosti Ukrajine dok ne dobije jamstvo kolektivne sigurnosti NATO-a.

Saveznici Kijeva podijeljeni su oko toga kojom bi se brzinom NATO trebao proširiti na Ukrajinu, a neke zapadne vlade su oprezne prema bilo kakvom potezu koji bi savez mogao dovesti bliže ratu s Rusijom.

Ukrajinske snage krenule su u protuofenzivu na jugoistoku u pokušaju da ponovno zauzmu dijelove okupirane zemlje, a Rusija je prethodno snažno utvrdila svoje položaje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene